Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Tarajos szubkultúra - punkok (között) Kapuváron

Kapuvár - Csütörtökön összeszedtük minden bátorságunk, (hiszen néhány kommentelő jól ránk ijesztett a punkokkal kapcsolatban), s kilátogattunk az AORA Fesztivál nyitónapjára. Nem csoda: jól éreztük magunkat. Videó. Galéria.

"Az ember arra ébred, hogy már csak hétvégén punk" - mondja a színpadon a Prosectura együttes énekese. S milyen igaza van: hétfőre ugyanis a többség kimossa hajából a neonzöld színt, a bakancsot félcipőre cseréli, beül az irodába, és a hétvégi eseményeket idézi fel, valamelyik képgaléria segítségével.

A punkpopfesztivál kellemes, amolyan újraélesztős jelleget kölcsönöz a szebb napokat is látott MEDOSZ pályára. A várakozásokkal ellentétben szerdán és csütörtökön nem volt botrány, nem árasztották el a várost tarkára festett hajú, bakancsos anarchisták. Nem volt tüntetés a NATO, a G8 és a globalizáció ellen.


Egy vérbeli punknak (ha még létezik) eljutni Kapuvárra az AORA Fesztiválra, nem okoz nehézséget. Bőséges a koncertkínálat, magyar és külföldi előadók, közel negyven zenekar hasít a délutánba és az éjszakába. Az avatatlan fülnek csupán néhány ismerős dallam jut a Prosecturától vagy a Katétertől. Így futunk bele olyan gyöngyszemekbe, mint: "szia Vivien, láttalak az iwiw-en".

Prosectura
Prosectura


A háromnapos rendezvényre megfelelő program jött össze. Szól a punkzene, a szövegek csesztetik kicsit a kapitalizmust, a bal- és jobboldali pereputtyot. Több tucat póló felirata hirdeti, hogy a punk nem halott.

Néhány formásra belőtt frizura emlékeztet a „fénykorra". Mikor pedig egy jobbnak tartott banda a húrok közé csap, a bagázs a poros placcon pogózik. Olykor visítás, remegnek a biztosítótűk a punklányok fülében.

AORA Fesztivál - Kapuvár

De nincsenek már világmegváltó eszmék, az anarchisták elképzeléseiről, állam nélküli társadalomról, amelyet a társadalmi szolidaritás, az emberek kölcsönös segítsége tart fenn. Van azonban színpad előtt táncoló néhány száz ember, aki jól érzi magát, és a fesztivál végére leszedálja magát. Tévelyegnek, toporognak, de szimpatikus, hogy nem kéregetnek aprópénzt és cigit is ritkán.

Szimpatikus ez a fesztivál, jobban ízlik mint a tömegrendezvénnyé varázsolt sznob lesek. Kétlem azonban, hogy újra divat lesz a Sex Pistols, a szilvakék fagyi és a vörös cipőfűző.

De a punk mégse halott. Bocs.


Punkok Kapuváron

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. lótusz 2009. augusztus 17. 08:04
  „hát ez igaz mert győrben is egy tarajos ( volt tarajos ) punk aki sose volt igaz punk az kavar hazugságokat.”
 • 73. ZSUZSA 2008. augusztus 15. 17:05
  „SZTEM HA VALAKI IGAZI PUNK ANNAK NEM KELL TARAJ MEG ILYEN SZARSÁGOK..ZSU”
 • 72. Culto 2008. július 16. 13:57
  „nem tudom leirta-e már valaki de biztosan ,, de énis el szeretném mondani 4 betűs tiszteletne embernek hogy volt külön női és külön férfi tisztálkodó helység amit nagyon sokan használatba is vettek,, :D pá”
 • 71. Ben-Dee 2008. június 25. 19:17
  „60. hozzászólás fredo 2008.06.24 08:29

  Punkokat, diszkósokat, az összes hőzöngő hülyét egyformán le kellene állítani. Menjenek dolgozni, ne a hülyeséget majmolják, mert abból már elég.

  // Hééékáás, nehogy már te döntsd el,h ki mit csinál a szabadidejében...mkinek non-stopba melóznia kell?? hát akkor te kurva hüyle vagy,már bocsáss meg!! te nem szoktál lazítani?? kinek mi a kikapcsolodás, vki elmegy egy koncertre kitombolja magát...vki meg nyugoisan ücsörög otthon!!!
  A negyede/fele diák volt azok hova dolgozzanak?? pláne,h itt a nyár 2 hete...a másik fele,meg bevallom van aki nem dolgozik,de aki dolgozik az már nem mehet el koncertekre vagy tegyük fel épp diszkóba??? hülyesg!!!
  Szerintem nagyon jó volt ez a fesztivál, több ilyen kéne Magyarországra mindenhol, nem csak Kapuváron!!!!!
  Meg szerintem a kis hangzavar melett más olyan nem történt amiért lázadni kéne,pl mki ott volt a seggén azon a részen ahol a fesztiál megvolt tartva, senki se hözöngött éjjel az utcákon...
  És szerencsére akikkel találkoztunk Kapurváron azok nagyon segítőkészek voltak! És ez tetszett!! :) Köszönjük utólag is, és remélem még találkozunk jövöre egy hasonló feszten! :D”
 • 70. Táltos Miklós 2008. június 25. 07:17
  „Ne gyűlölj, ne szeress


  Ne szeress
  Ha gyűlölve szeretsz

  Ne szeress
  Ha hamisan szeretsz

  Ne szeress
  Ha érdekből szeretsz

  Csak tisztán szeress!
  S feltételt ne keress.

  Ne tégy másnak rosszat
  Ha érdeked úgy kívánja

  Ne gyűlölj
  Ha érdeked úgy kívánja

  Ne légy kígyó
  Ha érdeked úgy kívánja

  Csak tisztán szeress!
  S feltételt ne keress.”
 • 69. antistar 2008. június 24. 22:09
  „Nem szeretem a Punk zenét, de végre valami megmozdulás Kapuváron ami nem a néptáncról szól.Ezek a srácok se nem jobbak se nem rosszabbak mint bármelyikünk.Minden stílusnak meg kell adni, hogy bemutassa magát, főleg hogy ennyien vevők is rá.Ja kérem, hogy valakiket zavar? Valakiket minden zavar, zene, búcsu, motor, autó, szomszéd.....Mindenkit zavar valami. Túl kell lépni rajt! Fogadjuk be a mást az újat, ne keressük a kákán a csomót és más lesz a világ...”
 • 68. niki33 2008. június 24. 19:41
  „látom kapuvári a másik rovatba is be turmixoltál! ugrasszuk a lemezt oké!! csaóóó!”
 • 67. niki 33 2008. június 24. 19:22
  „kapuvári kemény dolgokat irsz!! de te tod!! ´ravasz vagy mint a róka,és kemény mint a kő!”
 • 66. szivecske 2008. június 24. 19:09
  „hát persze hogy igy van arany!nyomon követem én az itt iró emberkéket,naná!!!1 szónak is száz a vége!!punk feszt volt ,van lesz!!tetótöl talpig megvédtünk titeket!!klassz volt!!!átvirrasztott éjszakák........de jóóóóó volt!! probáljunk meg békében lenni,tekintettel másokra is, és akkor minden oks!! rossz dolgokat irni másokról?? huha!! na nem ,ez itt nem a mónika shov!! !hogy mit ne mondjak imádom a kisalföld szerkesztóit ,hogy létrehozták ezt az oldalt!!!hihetetlen szupi!!én nem láttam a 4 nap feszt alatt ,1 köpést sem a járdámon , mint máskor........)))”
 • 65. Kapuvári 2008. június 24. 18:39
  „Az a legszebb az egészben,hogy a Bem utcaiak nem járultak hozzá teljesen!Egy-ketten esetleg, a mélyen tisztelt,,,szakértő,,fideszes városvezetés meg eltette a pénzt zsebbe!De tényleg szót se többet róla,reméljük nem lesz ez a kapuvári újságíró által csak ,,szubkultúrának" nevezett mocsok többet városunkban!”
 • 64. arany 2008. június 24. 18:37
  „Moldi
  Ha észre vetted volna én épp nem a punkokról írtam, hanem a szép hazai "finomművelt" emberekről.

  Szivecske
  kérlek olvasd el 40. bejegyzést és látod én is épp azt akarom, senki se ócsárolja a másikat. csak nehezen akarják megérteni.”
 • 63. Moldi 2008. június 24. 16:23
  „Arany! szerintem nem csak a punkok köpködnek az útra. szánalmas,egyzser majdnem hátbatalált egy öltönyös ember a mélyről-orrból jövő anyagával-.-´ kocsma mellett minden fesztivál nélkül is vannak részegek és hőbörgők.
  Fredo!mit gondolsz, a "tahó punk" miből fizette ki a belépőt? mindenkinek joga van szórakozni, ott ahol akar. lehet te csak a munkádnak élsz, ha így van akkor csak sajnálni tudlak.van aki bulizállas "lazít´ meló után.van aki inkább morog és nézi ,szidja azokat akik jól érzik magukat!és a többség még mindig tanuló a fesztiválokon, ők miért dolgozzanak ha éppen a megérdemelt pihenésüket töltik!”
 • 62. yorika 2008. június 24. 12:52
  „hm..észrevettük,hogy ki hova menjen, döntse el ö maga,reméljük az itt leirt elpanaszolt probléma ,meghallgatásra talált,de ezután is figyeljük a bem j utcában zajló eseményeket,(nem programokat)megértést és nyugodtságot mindenkinek! hm...”
 • 61. Hm 2008. június 24. 09:18
  „Kedves fórumozók

  Talán észre vettétek, de vége a kapuvári punk fesztiválnak, így talán a sok beszólongatás is értelmét veszti. Gyönyörű az idő, tessék strandra menni!”
 • 60. fredo 2008. június 24. 08:29
  „Punkokat, diszkósokat, az összes hőzöngő hülyét egyformán le kellene állítani. Menjenek dolgozni, ne a hülyeséget majmolják, mert abból már elég.”
 • 59. szivecske 2008. június 24. 07:15
  „ez az arany,egyébként te csoró ugy is itt volt megrendezve (bem j)!aha és azokkal az emberkékkel mi ujság? akik évek óta szerepelnek az utcába? ez +több ember problémája ,1/2 tintorettónak ugy is az volt a baja hogy nem a tökös bucsu volt és nem tudott kimenni a medoszra innya!! ez már rég nem a punkokrol szól! hanem eme utca föszereplőiröl!! ha valaki még ezentul is mocskolja a punkokat,ne is figyeljetek oda! valakit el itélni ismeretlenül? hogy lehet? gyülölöm a vitát,gyülölöm a pletykát! csak okosan finoman ,és nem bántsunk olyan embereket akik nem bántanak minket!! arany igazad van! olyanokat köpnek a járdára egyes emberkék,hogy hátborzongató!! akkor miröl is beszélünk???????????????”
 • 58. arany 2008. június 24. 06:29
  „én biztos, de az Anna napi dübörgés+ te nem hallod szerintem, meg azt, amikor a kocsmából, vad, nyivákoló, vonyító hangok szűrődnek ki, ordibállássalegybekötve jönnek ki és mennek haza, de közben az útra köpnek, ennek az örömnbek teljében még egy jót órdítanak. Ez is egyfajta kultúra nem? Csupa öröm, ez viszont nem egy évben egyszer van, remélem ez is tetszik főleg azoknak, akik fikázzák az Aora fesztit. Csak azért írtam ide, hogy nézzük meg az érem másik felét is. Ne, hogy abba a hibába essünk, asmikor mások szemében a szálkát is, sajátéban a gerendát sem.”
 • 57. csóró 2008. június 23. 22:39
  „Mindenkinek akiknek tetszett ez a fesztivál ,szívből kívánom jövöre az ö utcájukban rendezzék meg.............(nem tom akkor is örülnének-e neki)”
 • 56. maxim 2008. június 23. 20:55
  „szerintetek, július első hete időjárás szempontjából megfelel? vagy augustus közepe aug 20-ig”
 • 55. edua 2008. június 23. 20:23
  „Kapuvári
  nagyon nagy megállapításaid vannak, eddig is jöhetett és eztán is meg kell szervezni”
74 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer punkra számítanak a fesztivál alatt

Kapuvár - Egy tizenhét éves fiatal balesetével kezdődött a kapuvári punkfesztivál. A szervezők akár… Tovább olvasom