Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Tapasztalatgyűjtés világcégeknél

A világ az elmúlt évtizedben kinyílt a magyar fiatalok előtt, s sokan tanulhatnak külföldi egyetemeken. A kapuvári Csetkovics Tamás Németországban készítette el diplomamunkáját, s ma már ott is keresi kenyerét. Nem is keveset, havi négyezer eurót.
Csetkovics Tamás számítógépek iránti érdeklődése még az általános iskolában, a kapuvári Széchenyi elődjében kezdődött. A számítástechnika szakkörben ismerte meg a programozás alapjait. Aztán Győrben villamosenergia-ipari technikumban mélyítette el ismereteit. Ekkor találkozott először olyan komolyabb rendszerekkel, amik az erőművekben, elosztóközpontokban bonyolult megfigyelési, vezérlési, szabályozási feladatokat láttak el. Hat éve kezdte meg tanulmányait a győri főiskola informatikai és villamosmérnöki fakultásán.

Diploma külföldön

– Győrben másfél év után egy német nyelvű kurzuson a német vendégprofesszor a digitális szűrők elméletébe vezetett be minket. Ekkor került szóba először a németországi diplomamunka készítésének lehetősége. A sikeres pályázat után két hónapot töltöttem a Deutsche Telekom Frankfurt melletti főiskoláján.

Biztos munka várta

– Hazatérésem után egy diákköri konferencián tartottunk előadást egyik évfolyamtársammal a digitális szűrőkről, „ Beszédkiemelés a zajos háttérből ” címmel. A vizsgák letétele után utaztam vissza Németországba, hogy befejezzem a diplomamunkámat egy olyan demonstrációs áramkörről, melynek magját az újraprogramozható logikai csip képezi – idézte fel szakdolgozata körülményeit Csetkovics Tamás.
A fiatalembernek ezek után már álláskereséssel szinte nem is kellett foglalkoznia, mivel megtudta, biztos munka vár rá Stuttgartban. Itt az Alcatel stuttgarti vezetékes átviteltechnikai részlegénél kezdett dolgozni fejlesztőmérnökként. Javarészt a digitális elosztóközpontok továbbfejlesztése s az új szabványok megvalósítása témakörében tevékenykedett.
– Közben felkeltette érdeklődésemet egy esslingeni főiskola továbbképzési ajánlata: angol nyelvű, másfél éves nemzetközi tanfolyamról volt szó, ahová a világ minden részéről vártak jelentkezőket.

Kiváló lehetőségek

Az első két szemeszter alatt az előadások és a vizsgák mellett céglátogatásokon is részt vettünk. Ezek nagyon jó lehetőséget biztosítottak a környék ipari infrastruktúrájának közelebbi megismeréséhez. Végül újabb diplomamunkámat is sikeresen védtem meg, s jelenleg is Németországban dolgozom fejlesztőmérnökként. Az állást azért fogadtam el, mert ezt a munkát akkor is, ma is szakmai kihívásnak tartottam. Jól érzem magam Németországban, fizetésem körülbelül négyezer euró.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gazdák megkapják pénzüket ?

Még idén eladják a MiZo Rt. – t – jelentette be a felszámoló Vectigalis Rt. elnök –… Tovább olvasom