Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Tapasztalatgyűjtés a biogázüzemhez

A csornai polgármester szerint nagy esélye van annak, hogy biogázüzemet létesítsenek a városban. Az önkormányzat társtulajdonos lenne a beruházásban, hasznot termelő befektetésben bízva. Augusztusban németországi tapasztalatokat szereztek.
Megkezdődött a csornai biogázüzem létesítésének előkészítése. Az önkormányzat társtulajdonosként vesz részt a beruházásban, a Vill-Korr kft.-vel együttműködve. A képviselő-testület bizottságot hozott létre, mely koordinálja a fejlesztést.

A felek júniusban írtak alá együttműködési megállapodást és már tapasztalatszerzésen is közösen jártak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a győri Vill-Korr kft. jelezte, hogy a barbacsi út mentén biogázüzem építését tervezi. A helyi önkormányzat úgy döntött, ha lehet, beszáll az üzletbe. A Vill-Korr partnerként fogadta a várost, így már közösen keresik a lehetőségeket. Felkutatták a gyártó, technológiát szállító cégeket és kiválasztották a referenciaüzemeket. Ezeket sorra felkeresik, így jutottak el a németországi Stangern városba is augusztus végén. Legközelebb Ausztriában tekintenek meg biogázüzemet.

Turi György polgármester elmondta: a helyszíni tapasztalatok alapján határoznak majd a létesítendő technológiáról. Megjegyezte, a technológia kiválasztása az előkészítés legfontosabb eleme. Mind a beruházás költségszintjét, mind a feldolgozandó alapanyag körét, mind pedig az építmények tervezési munkáját befolyásolja. Miután ez megtörtént, kezdődhet el majd a tervezési munka. A környezeti hatástanulmányt is mielőbb szeretnék elkészíteni.

– Szeptember végén Budapesten rendeznek szakmai konferenciát a megújuló energiák felhasználásáról. Várhatóan ott majd információkat kapunk a beruházással kapcsolatos pályázati lehetőségekről is. A projekthez ugyanis szeretnénk támogatást szerezni. A német tapasztalatok jók, a bennünket fogadó vállalat már több mint ezer üzem létesítésén van túl – tette hozzá a polgármester. Érdeklődésünkre megjegyezte: az előkészítés jól halad és nagyon bíznak benne, hogy sikerül megvalósítani a terveket. A csornai önkormányzat a beruházásból rá eső részt kötvényből biztosítaná. Olyan befektetésre számítanak, amely megtérül és hasznot termel a városnak.

Olvasóink írták

 • 9. Goldman 2012. szeptember 23. 10:10
  „8. pancser 2012.09.23. 09:02 Bukta4
  Hogy értsem? (el)Bukta a negyediken?
  Az is egy perui nóta, mint az elgondol pasa :), nemde?”
 • 8. pancser 2012. szeptember 23. 09:02
  „Bukta4”
 • 7. miro132 2012. szeptember 21. 11:11
  „külföldi ut + zsiros napidij :) ez van a háttérben :)”
 • 6. kukszi 2012. szeptember 20. 19:11
  „Jó lenne, ha lenne,de nem látom az elszántságot a hozzá értést a Polgármester Úr oldaláról.
  Nem annyira egyszerű ügylet ez mint amilyennek gondolják.
  Gasztonyi Úr a műszaki oldalt biztosítani tudja, Ő egy jól felkészült műszaki szakember.
  De az elkészült objektumot üzemeltetni is kell,biztosítani kell a hatékony működés feltételeit,és ami a legfontosabb az alapanyagot/erő forrást/.
  Itt lenne szükséges a térség gazdáival a kapcsolat tartás, ami az önkormányzat oldaláról nincs meg.Polgár- mester Úr ezt a kapcsolati tőkét már rég elvesztette.”
 • 5. csornafc 2012. szeptember 20. 10:56
  „Tisztelt Goldman! igaza van, de kérem menjen be a Polgármester Úr fogadó órájára és magyarázza el neki merre és hogyan kell elindulni egy ilyen ügyben, mert sajnos önálló gondolata nem nagyon van!Szerintem a városban sokan hálásak leszünk majd önnek ha segít irányt mutatni T GY-nek!Előre is köszönjük!”
 • 4. miro132 2012. szeptember 20. 10:52
  „Azt nem értem, ha a Gyöngyös majorban lévő régi szeméttelepben keletkező gázokat kivezetik a szabadba, akkor miért kell egy újabb telepet létrehozni ? Gyöngyös majori gáz megy a levegőbe míg a szennyívíztisztító melléktermékéből keletkező gáz hasznosul. Miért nem lehet a 2 dolgot egyszerre megcsinálni ?

  Tényleg, mi van a napelem gyárral ? és az üres ipari parkkal ? Talán Áder úr szólhatna pár jó szót nem ?”
 • 3. Goldman 2012. szeptember 20. 08:56
  „Nem kell külföldre járogatni "tanulmányút" címszó alatt. Van magyar cég amelyik ezzel foglalakozik és nem kell a képviselőknek törniük magukat szintén tanulmányutak szervezésével és koordinálásával.
  A szélerőműparkkal és a napkollektor gyártásával sem tudtak mit kezdeni akkor minek akarnak egy harmadik dologba belevágni? Nem nekik való ez.
  Egyébként meg alább beszúrok egy linket. Az ott megjelenő dolgokat meg kell nyitni és máris okosabb lesz mindenki és olyanok válaszolnak -magyarul !- akik értenek is hozzá. Máskülönben így ez az egész megint csak egy okoskodó kitalációja. A győri cég, miért nem csinál inkább Győrben egy referencia munkát?http://www.biogaskft.hu/adatlap

  Majd én is bedobok egy-két ötletet kíváncsian várva, hogy betársul-e az önkormányzat? :)”
 • 2. pancser 2012. szeptember 19. 16:58
  „Rossz ötlet tisztelt csornaiak! Csak a jószándék vezérel amikor ezt mondom, nem kell bevenni minden maszlagot. Németország gazdag, megengedheti magának ezt a költséges játékot. Nem kéne inkább egy Ipari parkot létesíteni? Annak van teteje, az ott megtelepülő vállalkozásoktól lehet majd kasszírozni! Egy önkormányzat nem vállalkozzon nem az a dolga.”
 • 1. Goldman 2012. szeptember 19. 08:45
  „Ajánlom figyelmükbe a Google-t. Egyébként mit is akarnak belőle kihozni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légpuskával lőttek meg egy fiatal motorost Barbacson

Tóth Ádám a József Attila utcában motorozott, amikor jobb felkarján érte a lövés. Tovább olvasom