Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Tanulmány a Hanság szeszélyeiről

Egy éven belül másodszor kapott elismerést honismereti tanulmányáért a győrsövényházi Fajkusz Beáta.
Egy éven belül másodszor kapott elismerést honismereti tanulmányáért a győrsövényházi Fajkusz Beáta. A fiatal gimnazista ezúttal a Hanság szeszélyeiről írt.

Fajkusz Beáta
„E pályamunka tisztelet- és köszönetadás nagyszüleimnek mindazokért az értékekért, amelyek erősítik bennem a szűkebb hazámhoz való kötődésemet" – ezekkel a sorokkal kezdődik az a tanulmány, amelyért Fajkusz Beáta a múlt héten ifjúsági díjat kapott a 30. alkalommal meghirdetett Szülőföldünk honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázaton.

A győri Révai Miklós Gimnázium tanulója másodszor indult: tavaly szülőfaluja második világháború előtti és utáni, a helyi svábok kitelepítésével végződő történetét írta meg, ezúttal „A Hanság szeszélyei" címmel Győrsövényház és Tárnokréti lakóinak évszázados együttélését a Hannyal.

A dolgozat érinti a halászatot, az erdő- és legelőgazdálkodást és a mocsaras vidékhez kapcsolódó – lidércfényekről, elsüllyedő lovas kocsiról, boszorkányokról szóló – hiedelmeket, babonákat is.
Szó van benne az árvizekről, amelyek gyakran – például 1267- ben, 1426-ban, 1602-ben, 1626- ban, vagy legutóbb 1954-ben és 1965-ben – sújtották a vidéket.

Kiderül az is, hogy néhány évtizede a víz még sokkal inkább meghatározta az emberek életét. Idősebb Fajkusz József így emlékezik győrsövényházi gyermekéveire: „Amikor még gyerekek voltunk, a mai Ady út mögött legelő volt. Volt ott egy kút meg egy vályú is. Ha sok eső esett, elborította a víz a rétet. Mindig elkötöttük a vályút, azzal csónakáztunk a mezőn. De volt egy rész a Kenderes mögött, nem nagy, ami magasabban volt, mint a többi. Azt a kis szigetet de sokszor hajóztuk körbe!"

A Hanság lecsapolásával a ma elképzelhetetlen vízi világ megszűnt létezni, s a régi világ e darabját – ahogy Fajkusz Beáta írja – csak a rossz, tőzeges talaj, a kiszáradt kanálisok s az öregek emlékezete őrzi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra van víz a csornai termálban

A Kerti Park Kft. tartozása egy részét kifizette a Pannon-Víz rt.-nek, így a szolgáltató ismét ad vizet a csornai termálfürdőnek. A cégtulajdonosok fejlesztenének, ám ma még 190 ezer forint veszteséget „termel” a strand naponta. Günter Herneth, a termált is üzemeltető Kerti Park Kft. egyik tulajdonosa a Kisalföldnek elmondta: amikor megvásárolták a fürdőt, nyereségre számítottak. Tovább olvasom