Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Tanműhelyt épít az utánpótlásért

A szakember-utánpótlás biztosítására és a jelenlegi szakembergárda képzésére tanműhelyt épít a beledi Wiedenmann fémipari cég.


Egy tavalyi nyertes pályázat után idén ismét tanműhely létesítésére kapott pályázati forrásokat a beledi Wiedenmann Kft.
Pálkövi Tamás cégvezető elmondta: évről évre – lehetőségeik szerint – próbálják a szakmai utánpótlást biztosítani, amennyiben lehetséges „kerítésen belül".

– Mivel akkreditált képző cégként vagyunk nyilvántartva, állandóan van nálunk egy-két fémipari tanuló. A diákok munkafeltételeinek javítására hozzuk létre az új tanműhelyt – nyilatkozta a Wiedenmann cégvezetője.

Napjainkban öt tanuló jár a beledi telephelyre dolgozni, ám a cég akár ennek a dupláját is be tudná vezetni a szakma rejtelmeibe. Napjainkban négy géplakatost és egy hegesztőt képeznek az üzemben.

A pályázati forrásból tanműhelyt alakít ki a német–magyar cég, további pályázati forrásból, valamint saját erőből pedig a műhely felszerelését vásárolják meg. A Wiedenmann komolyan veszi a szakmai képzést, a cég egyik mérnöke foglalkozik az utánpótlás képzésének szervezésével és lebonyolításával.

Szakemberképzés – A beledi Heiner Ferenc a Wiedenmann-nál sajátítja el a fémipar alapjait.
Szakemberképzés – A beledi Heiner Ferenc a Wiedenmann-nál sajátítja el a fémipar alapjait.

– A szakmunkás-utánpótlás napjainkban már égető problémát jelent a fémiparban (is) – jegyezte meg a Wiedenmann cégvezetője. Úgy véli, ha ezt a kérdést nem szabályozzák, az a hazai ipar versenyhátrányát okozza. Jelenleg a beledi gyárba – a helyiek mellett – Sopronból, Rábatamásiból, Kapuvárról és még Bakonypéterdről is járnak be munkatársak.

Információink szerint például a kapuvári Berg Gusztáv Szakiskola fémipari tanműhelye is teljes kihasználtsággal dolgozik. Úgy tudjuk, hasonló a kihasználtsága a tankonyhának. Megjegyzendő például, hogy a szintén szakemberhiánnyal küzdő kapuvári könnyűipari cégek utánpótlását már nem tudja például a Berg-szakiskola megoldani. A varrodai tanműhely a rendszerváltás idején bezárt az érdeklődés hiánya miatt.

Oktatási szakemberek szerint a rábaközi fémipari képzés évek óta megfelelő tanulólétszámmal működik. Ám ennek ellenére rendre hallani a szakember-utánpótlás nehézségeiről. Úgy tűnik, a cégek – így többek között az Audi is – elkezdik saját kézbe venni a szakember-utánpótlás megszervezését.

Utóbbival kapcsolatban Pálkövi Tamás is hangoztatta, reményeik szerint a képzést biztosító cégnek is jelent majd némi előnyt az, hogy a tanulók náluk szerzik meg a szükséges szakmai gyakorlatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ravatalozót tervez Bősárkány - önerőből

Önerőből épít új ravatalozót a község temetőjébe a bősárkányi önkormányzat. A látványterv szerint… Tovább olvasom