Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Tanítók fáját avattak

A Tanítók fáját avatta fel tegnap Enesén Lezsák Sándor országgyűlési képviselő. A győri Gyakorló és az Iváni Általános Iskola után ez a harmadik ilyen emlékhely a megyében.
Lezsák Sándor avatta fel a Tanítók fáját.
„ Deák Ferencről szólt délelőtt a körzeti vetélkedő az enesei iskolában. S talán nem véletlen, hogy éppen hatvanhét név szerepel a Tanítók fáján" – jegyezte meg avatóbeszédében a sajátos egybeesést Lezsák Sándor, akinek a kezdeményezésére az ország falvaiban egy-egy mívesen faragott alkotással, gonddal összegyűjtött, századokat felölelő névsorral emlékeznek meg az utódok egykori tanítóikról, tanáraikról.

Lezsák Sándor a nevelők szerepét hangsúlyozta, majd a tanítónője által „ráhagyott" tanmesét idézte, miszerint a vándorló vadlibák azért repülnek közösségben, hogy így használják ki az egység erejét. Közülük egy mindig elöl szárnyal, vezeti a többieket, s ha valamelyik elgyengül, pihenésében egy társ mindig mellette marad, nem hagyják egyedül.
– Ilyen a jó közösség, ezt a példát kívánom az eneseieknek, és kérem, soha ne feledjék azokat, akik elöl mentek, akiktől megtanulták a repülést.
Ferenczi Imréné igazgató is köszöntötte a megjelenteket, a százötven éves múltra visszatekintő iskola ünnepségére érkezett hajdani és jelenlegi pedagógusokat. Megjegyezte: a napjainkra jellemző csatározásokban jólesik a Tanítók fájához hasonló elismerés, megbecsülés.

Tegnap Enesén emléktáblát is avattak, Mesterházy Ernőné, az iskola nemrég elhunyt, nyugalmazott igazgatójának nevét örökítették meg egy márványtáblán, amelynél többek között Mesterházy József polgármester mondott emlékező szavakat. Hangsúlyozta: „Arra figyelmeztetnek az ilyen emlékhelyek, hogy egy főhajtásra álljunk meg és tisztelegjünk azok előtt, akiknek a munkája érettünk is volt."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társasházak elfogadható helyzetben

Általában stabil a kapuvári társasházak pénzügyi helyzete. Vagyonuk zömét az épületek külső… Tovább olvasom