Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Tanév végi iskolabotrány Kapuváron

Kapuvár képviselő-testülete döntése miatt a Pátzay Általános Iskolában csökkenteni kell a nevelői létszámot.

A most egy évre újra megbízott igazgató döntése értelmében egy tanító helyére, aki elköltözött, nem vesznek fel új kollégát. Egy tanító nyugdíjba vonul, egynek a lejáró szerződését nem újítja meg az iskola vezetése. Kiss Tiborné és Harmat Lajos pedagógusokat pedig elbocsátják az intézményből.

Az iskola meghatározó pedagógusai

A két elbocsátott  nevelő elküldése nagy vihart kavart mind a tantestületben, mind a szülők és
diákok közt. Az iskolában rossz hangulat uralkodik, folyosói beszélgetéseken taglalják a vezetőség döntését. A kollégák úgy vélik: mivel mindkét kartársuk már negyven év felett van, így további elhelyezkedésük – ismerve a munkaerő-piaci folyamatokat – erősen kétséges. Kiss Tiborné  hangsúlyozta: tizennégy éve dolgozik a Pátzayban, tiszta lelkiismerettel és mindenki megelégedésére végezte munkáját. Többször járt a helyi óvodákban azért, hogy a szülők ebbe az iskolába hozzák csemetéiket. Huszonöt éves pedagógusi gyakorlata van, az intézményben az oktatáson kívül vándortáborokat szervezett, szakköröket vezetett. Úgy véli, a gyermekek is megszerették, hiszen az elsősökkel ő foglalkozik először az iskolában. Van egy másodikos osztálya is. Kiss Tiborné nem érti a vezetés döntését. Úgy gondolja, elbocsátása összefügg a nemrég lezajlott igazgatóválasztással, mivel ő a másik jelöltet támogatta. A másik pedagógust, a tíz éve helyben dolgozó Harmat Lajost is a Pátzay egyik meghatározó tanítójának tartják, hiszen elévülhetetlen érdemei vannak az iskolai számítástechnika működtetésében. A nyolcadikosok többsége nemtetszésének adott hangot elbocsátása miatt.

Diákok és szülők is aláírást gyűjtenek

Az elbocsátások hírére megmozdultak a szülők is. Közülük többen megjegyezték, elsőbe íratott gyermekük esetén fontos volt a tanító személye. Véleményük szerint Kiss Tiborné az egyik legjobb pedagógus, többen miatta hozták ide csemetéiket. A szülők szerint nem egy elsős-másodikos osztály tanítójának kellene felmondani, egy pályakezdőnek talán több esélye lenne máshol elhelyezkedni. Egyik vidéki szülő keserűen jegyezte meg, az itteni oktatás színvonala csábította a Pátzayba. Amennyiben végleges az elbocsátandók személye, úgy elgondolkodik az iskolaválasztáson.
Annak érdekében, hogy  tanítóikat megmentsék, a szülők aláírásokat gyűjtenek és petíciót nyújtanak be a képviselő-testület oktatási bizottságához. Az akcióhoz sok diák és nagyszülő is csatlakozott. A szülők azonban hangsúlyozták: kezdeményezésük nem az intézmény igazgatója ellen, inkább a tanítók személye mellett szól.

Jogszerű vezetői döntés

Módli Ágnes igazgató a leépítésekkel kapcsolatban elmondta: döntésében az iskola érdekeit tartotta szem előtt, konkrétan a szakellátás további zavartalan biztosítását. Miután a kapuvári testület elhatározta az ötfős csökkentést, neki ragaszkodnia kell a képviselők döntéséhez. A jogszabályok szerint ez az öt hely a következő öt évben nem tölthető be. Úgy véli, az elbocsátások folytán figyelembe kell venni a jogi és törvénybeli előírásokat és nem utolsósorban az emberi sorsokat is. Az igazgatónő elmondta: a végkielégítést kifizetik az elbocsátandóknak, akik felmondási idejüket is letölthetik.

 Érettségibotrány a gimnáziumban

Az iskola tornatanára segített a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium érettségizőinek az írásbeli történelemvizsgán. Füzi József  testnevelő felügyelő pedagógusként volt beosztva a végzősök egyik csoportjához. Amellett azonban, hogy a rendre vigyázott, a válaszokat is „megsúgta" a diákoknak.
Az esetre úgy derült fény, hogy az érettségizők közül valaki elújságolta baráti körben a nem mindennapi esetet. Kisvárosra jellemző módon a hír nem maradt sokáig titokban és hamarosan a gimnázium vezetéséhez is eljutott. Bernád Csaba igazgató tegnap nem volt elérhető, mivel vidéken éppen  érettségielnökként tevékenykedett. Annyit sikerült kiderítenünk, hogy az eset után fegyelmi eljárást kezdeményeztek a vétkező pedagógus ellen. Ám Füzi József időközben elhagyta az iskolát, így az eljárást is megszüntették.
Hámori Györgytől, az önkormányzat oktatási bizottságának elnökétől megtudtuk: a bizottság értesült a gimnáziumban történtekről, de mivel házon belül megoldották a problémát, nem kellett beavatkozniuk. A diákokat érintő további intézkedésekről várhatóan az érettségielnökök döntenek.
Füzi József nem kívánta kommentálni a történteket, a személyes jövőjét érintő kérdésre annyit árult el, hogy tizenkét éve működő vállalkozására fordítja idejét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élhetőbb várost akarnak a csornaiak

Ígéretükhöz híven csütörtök reggel nyolc órakor rendőri felvezetéssel megkezdték kétnapos demonstrációjukat Csornán, a 86-os főút mellett élők. A városon átmenő, egyre növekvő forgalom, illetve az utcában épülő bevásárlóközpont miatt tiltakoznak. A Szombathely felé kivezető szakasz jobb oldali sávját zárta le a mintegy ötven jármű. Tovább olvasom