Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Tandíjjal jár az uniós tagság

A magyar hallgatók a Magyarország és Ausztria közti egyezmény értel- mében tandíjmentesen tanulhattak az osztrák felsőoktatásban.
A csekk: A 2004/2005-ös tanév első félévére az eddigi összeg helyett 378 euró szerepel.
Az EU- csatlakozással azonban megszűnt az államközi megállapodás, a szep- tembertől kezdődő félév mintegy 95 ezer forintba kerül az osztrák egye- temen diplomát szerző magyaroknak.
Az osztrák egyetemeken a 2001/2002-es tanévtől bevezették a tandíjat, egyes országok azonban (köztük mi, magyarok is) mentesültek a fizetés alól. A magyar hallgatók a Magyarország és Ausztria közti egyezmény értelmében tandíjmentesen tanulhattak az egyetemeken és főiskolákon. Mindössze 15 eurót kellett fizetnünk félévenként az osztrák diáktanács számlájára.

Megszűnt a megállapodás

Az EU-csatlakozás után azonban megszűnt az államközi megállapodás. A 2004/2005-ös tanév első félévére a napokban kézbesítették a befizetési csekket, amelyen az eddigi összeg helyett 378 euró szerepel.
Az Oktatási Minisztériumtól megtudtuk: az osztrák diákok, amennyiben magyar nyelvű alapképzésre nyernek felvételt nálunk, nem fizetnek tandíjat, mert ugyanazok a jogok illetik meg őket, mint a magyar hallgatókat. A törvény szerint ugyanis nem szabad megkülönböztetni a többi tagállam polgárait.

A gond csak az, hogy míg más EU-s országból érkező hallgatónak semmiféle munkavállalói engedélyre nincs szüksége Ausztriában, addig az új tagállamok diákjai továbbra sem vállalhatnak korlátlanul munkát, nekik még foglalkoztatási engedélyhez, valamint időbeli vagy keresetbeli határokhoz kötik a munkát. Egy, a neve elhallgatását kérő rábaközi diák a bécsi gazdasági egyetemre jár. Dolgozik ugyan, de csak részmunkaidőben.

Megkülönböztetik őket

– Csak azért dolgozhatok, mert azon a szakterületen, ahol munkát találtam, nem telt be a megengedett külföldi munkaerőlétszám – mondja.
A mosonmagyaróvári Petrekovits Bálint jogot hallgat a bécsi egyetemen. Úgy érzi, hogy csak akkor kezelik a diákokat egyenrangúan, amikor a tandíjat ki kell fizetni, ha azonban szociális juttatást szeretnének kapni, máris megkülönböztetik őket.

Nincs ösztöndíj

Kérdésünkre, hogy van-e bármilyen lehetőség a tandíjmentességre nyugati szomszédunknál, az Oktatási Minisztérium nem tudott választ adni.

Sajnos, ha magyar állampolgárként kezdi vagy folytatja valaki az ausztriai egyetemet, és a szülei nem dolgoznak Ausztriában, akkor az osztrák államtól nincs általános ösztöndíjra lehetősége. Aki Magyarországon már legalább 3 éve (vagy nyelvszakon 2 éve) hallgató, az az egyetemen keresztül cserekapcsolatban vehet részt. Esetleges pénzbeli támogatást pályázhat meg az osztrák diáktanácsnál, egyházi szervezeteknél, egyes egyetemeken (képzőművészeti, zeneművészeti), disszertáció vagy diplomamunka esetén külföldi kutatómunkára. Persze maradnak még az Európai Unió mobilitási programjai, például az Erasmus vagy a Leonardo. Ezek az ösztöndíjak azonban nem járnak a tanulmányok teljes idejére, és szigorú feltételeknek kell megfelelni.

EU-s felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok idejére a fogadó állam nem köteles diákhitelt biztosítani a más tagállamból érkezett hallgatók részére, vagyis a diákhitel nem jár automatikusan.
Érdekesség, hogy az osztrák egyetemi hallgatók visszaigényelhetik a tandíj teljes összegét vagy egy részét, a magyarok azonban nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelmi mozaikok a szanyi kastélyról

Sokat látott épület a szanyi püspöki kastély, ahol a háborús nyarakon több alkalommal pihent Apor… Tovább olvasom