Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Tanácstalan sertéstartók

A Ringa vezetője, dr. Tóth Ervin találkozott a térség nagy sertéstermelőivel és a kapuvári húsüzem új bérlőjével szerdán Győrben. Román Gyula lapunknak megerősítette: akár az új konzorciummal együtt is vevő lenne Kapuvárra.

Szerdai győri találkozójukon Tóth Ervin ismertette a Ringa rt. tulajdonosváltása körüli eseményeket. A meghívott nagytermelőkkel megvitatták a beszállítói szerződések sorsát. Ezeket a Ringa a következő hetekben fel szándékozik bontani. Ennek okaként a Ringa igazgatótanácsi elnöke a bérlő Debrecen Hús Rt. piaci megjelenését jelölte meg.

Román Gyula elmondta: az október elején induló vágásokhoz heti 5000 sertésre van szüksége, amiről tárgyalt a meghatározó beszállítókkal. Az erről szóló újabb szerződéseket már az új cég, az általa létrehozott Kapuvári Húsipart Rt. szeretné megkötni.

A megjelent termelők azonban tanácstalanok a továbbiakat illetően, mivel a már megalakult termelői konzorcium elképzelései mások voltak. Ők megvennék a kapuvári gyárat, ahogy Román Gyula is, de erre a megkeresésre a Ringa új tulajdonosa, az Amida Kft. még nem reagált. Az Amida ügyvezetőjének tegnapi nyilatkozatával ellentétben a tulajdonosi háttér mégis mutat átfedéseket az Arago és az Amida között. Az előbbinek eddig nem volt szándékában a kapuvári gyár eladása a beérkezett több vételi ajánlat ellenére sem. Mindenesetre a Debrecen Hús Rt. fenntartja elővételi ajánlatát a kapuvári üzemre, akár a nemrég megalakult konzorciummal együtt is.

Az egyik megjelent, neve elhallgatását kérő termelő szerint pillanatnyilag nem tudják, mit hoz a jövő, mert amennyiben nem szállítanak a Kapuvári Hús Rt.-nek sertést, úgy veszélybe kerülhet a megmaradó 400 ember munkahelye is.

A termelői konzorcium további lépéseiről Molnár István vezetőségi tag tájékoztatta lapunkat: – A szakminisztériumoknak bejelentettük tárgyalási szándékunkat, de érdemi visszajelzést még nem kaptunk. A szerdai tájékoztató fényében sürget bennünket az idő a mielőbbi döntés meghozatalára. Az új kapuvári cégnek indítandó szállításokról mindenképpen a konzorcium tagságának egyöntetű döntésére van szükség, amit a jövő heti gyűlésen határozunk el – jelentette ki Molnár István.

T. A.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitni kívánnak a fiatalok felé

Ifjúsági tagozat megalakítását tervezi – egyebek mellett – a Keresztény Értelmiségiek… Tovább olvasom