Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Tanácsadó testület a polgármester mellett

Hámori György, Kapuvár új polgármestere az első egy hónap munkájáról beszélt a Kisalföldnek adott interjújában.
Valamivel több mint egy hónap telt el az önkormányzati választások óta. Kapuváron új polgármester költözött a városházára. Hámori György első intézkedései között a döntéshozatali mechanizmus gyorsítása szerepel. A polgármester úgy véli, a szerkezeti átalakítások ez év végéig befejeződnek. Lapunk a kezdeti lépésekről, az első hónap munkájáról kérdezte Hámori Györgyöt.

– Mik voltak a legelső tapasztalatai egy újonnan választott polgármesternek?

– Azzal kezdeném, amit már a választások után is kijelentettem: nálam mindenki tiszta lappal indul. Nos, ebben az elképzelésemben nem csalódtam, úgy gondolom, a hivatal dolgozói színvonalas szakmai munkát végeznek. Gondot nem itt látok, hanem abban, hogy a döntéshozatalban lassú az információ áramlása. Úgy vélem, ez erősen rányomta bélyegét az előző vezetés munkájára. Mint képviselő is azt láttam, hogy a testület döntéshozatalában csak kullogott a történések után.

– Milyen változtatásokat tervez a hivatali munkában?

– Elsősorban a döntéshozatali struktúrát szeretném megváltoztatni. Ennek érdekében létrehoztunk egy úgynevezett polgármesteri kabinetet, melynek rajtam kívül az alpolgármesterek, a bizottsági elnökök és a jegyző a tagjai. A szakmai kontrollt a vezetői értekezletek biztosítják, ahol a hivatal osztályvezetői és a jegyző vesznek részt. Ezek a fórumok hetente üléseznek, ahol nemcsak a következő feladatok kiosztása, de az elmúlt hét értékelése, számon kérése is megtörténik. A kabinet a képviselői kontrollt, az értekezlet a szakmai kontrollt biztosítja. A városi, társadalmi párbeszédet egy mostanában felállítandó, havonta ülésező tanácsadói testületre bízom, melynek tizenöt-húsz fős tagságát a civil szervezetekből és a gazdasági szereplőkből válogatjuk össze. Hangsúlyoznám azonban, ezeknek a változtatásoknak nincs anyagi vonzata.

A változtatások személyi vonatkozásairól még korainak tartom a nyilatkozatot, de abban biztos vagyok, hogy dolgozói létszámnövekedés nem lesz sem a városházán, sem az önkormányzat intézményeinél. Ez utóbbiak esetében – ismerve a költségvetés tervezetét – erős racionalizálásra lesz szükség, hiszen minden téren megvonásokra kell számítani az állam részéről.

– Milyen lehetőségeket lát a város gazdasági helyzetének javítására?

– Úgy látom, nem várni kell a sült galambot, hanem a város vonzerejét felhasználva elébe kell menni a beruházóknak. Mivel programunkban a turizmus fejlesztése kiemelkedő szerepet kap, ezért például erősítjük külföldi kapcsolatainkat. Tárgyaltunk a bécsi magyar nagykövetséggel az együttműködésről. Felvettük a kapcsolatot a burgenlandi turizmusszövetség nezsideri régiójának felelőseivel. Sikerült megállapodni velük arról, hogy a következő szezonra kiadandó prospektusukban Kapuvár is szerepeljen, illetve a hozzájuk látogató turistáknak mint célállomást ajánlják Kapuvárt. Több beruházó is érdeklődik városunk iránt, melyekről – a gazdasági érdekek miatt – egyelőre részleteket nem tudok elárulni.

– Az új városvezetés felépítését többen kifogásolják Kapuváron. Mi okozhatja a negatív felhangokat?

– Hallottam a pletykákról és röviden úgy tudnék ezekre válaszolni, hogy azok terjesztenek rólunk negatív kritikákat, akik nem jutottak be a város vezetésébe, a képviselő-testületbe. Úgy vélem, az eltelt egy hónap még nem alkalmas arra, hogy megalapozott véleményt lehessen alkotni arról a munkáról, amit még csak most kezdtünk el. A továbbiakban remélem, bizonyítjuk majd a struktúra hasznosságát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszondáztatják a bicikliseket is

A Kapuvári Rendőrkapitányság kiemelt ellenőrzést tart a városban és illetékességi területén. Az… Tovább olvasom