Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Támogatással, összefogással alakul a kertészet

Ha nem is messze földön, de a Rábaközben mindenképpen híresek már a rábacsécsényi önkormányzati kertészet terményei. A burgonya és az uborka az utolsó darabig elfogyott, jól alakulnak tehát a dolgok a községi gazdaságban.
Az előzetes várakozások szerint alakulnak a dolgok a rábacsécsényi önkormányzati gazdaságban. Kovács Teodóra polgármester örömmel jelentette a Kisalföldnek, hogy nagyon szép termésük van. Ráadásul az értékesítéssel sincsenek gondok. Jelenleg a fokhagyma pucolásával, csomagolásával foglalatoskodnak a helyi asszonyok.

A csécsényi asszonyok tapasztalata szép termést hozott az önkormányzatnak. Képünkön Klausz Éva mutatja a fokhagymát.
A csécsényi asszonyok tapasztalata szép termést hozott az önkormányzatnak. Képünkön Klausz Éva mutatja a fokhagymát.

A Kisalföldben többször beszámoltunk róla, hogy a rábacsécsényi önkormányzat a Start közmunkaprogram keretében kapott lehetőséget a kertészkedésre (2012. február 27., 2012. árpilis 20., 2012. május 22., 2012. július 23.). Nyolc falubeli asszony kapott munkát az egyhektáros gazdaságban, egyelőre idén december 31-ig. Az elöljárók azonban már tervezik a következő esztendőt.

– Minden az elképzelések szerint alakul – erősítette meg Kovács Teodóra. – A burgonyánk szinte már a földről elfogyott. Uborkánk, ha kétszer annyi terem is, kevés lett volna. Folyamatos a paprika és a paradicsom szüretelése, ugyancsak nagy piaci érdeklődés mellett. Elsősorban a környékbeli településeken népszerűek a csécsényi termékek, de érdeklődnek távolabbról is. Eddig közel négyszázezer forintnyi bevételt hoztak a kertek. Ehhez persze az is kell, hogy az állam támogatja a gazdálkodásunkat.

Az önkormányzati földben vannak még a zöldségfélék, a fehér- és sárgarépa, a karalábé, a fűszerpaprika és csomagolják a fokhagymát is. A polgármester szerint szezon végére a bevételük elérheti az egymillió forintot. A pénzt visszaforgatják és a gazdaságot fejlesztik.

– Gazdálkodásunkban nem a bevétel a legfontosabb. Az sem rossz, főleg, ha úgy számolunk, hogy volt néhány sor burgonyánk, pár méter uborkánk olyan földekben, ahol előtte csak gaz termett és a rendben tartásuk, kaszálásuk sok pénzünket elvitte. Elsősorban azonban az erkölcsi haszon a lényeges. Példát mutattunk, hogy így is lehet, összefogással, a falusi emberek tapasztalatával, bölcsességével. Az első év után bátran merem ajánlani más községeknek is. Nem beszélve arról, hogy kiváló, vegyszermentes portékát állítunk elő – fogalmazott Kovács Teodóra.

A nyolc asszony szerződése december 31-én lejár, de a polgármester szeretné, ha folytatnák a munkát. A közmunkaprogram második üteme egyébként már kétéves, 2014. végéig tart.

Közben a csécsényi gazdaság eszközállománya is bővült. Számos kéziszerszámmal gazdagodtak, rotációs kapát vettek, két nagy fóliasátrat állítottak és beszerzés alatt van egy kistraktor is a hozzá tartozó utánfutóval.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siló égett Farádon: egy épület is lángra kapott - fotó

A tűzoltók eloltották a tüzet, illetve a raktárban lévő bálákat és kukoricalisztet kimentették. Tovább olvasom