Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Támogatásokkal mentenék a tejágazatot

Az agrárállamtitkár a tej árát növelő pályázatokról beszél, a gazdák konkrétumokat várnak. Az ágazat helyzete nem javult, a tejtermelés most is veszteséges.


Idén akár 20–22 forint támogatást kaphatnak a gazdák tejkilogrammonként.

Ha az év során tovább emelkedik a tej felvásárlási ára, az ágazat kikerülhet a mély válságból – mondta Máhr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára. A termelők nem ennyire bizakodóak.

Máhr András hozzátette: a következő hetekben sorra jelennek meg azok a jogszabályok, melyek alapján előbb az év közepén, később az év végétől jelentős támogatáshoz juthatnak a hazai tejtermelők. A március első felében megjelenő rendelet alapján nyújtott támogatás alapja a 2009–2010-es kvótaév alatt értékesített tej mennyisége. A támogatás mértéke 46,2 millió euró, amely nagyjából 6–7 forint támogatást jelent majd tejkilogrammonként. Mivel a támogatás utófinanszírozott, a pénzt a termelők 2010 decemberétől kaphatják kézhez.

Egy másik, szintén e hónapban megjelenő rendelet alapján tejkilogrammonként 50–60 fillér uniós támogatáshoz juthatnak a tehenészetek. A közösségi költségvetésből a 27 tagországban összesen 300 millió eurót fordíthatnak a tejtermelők megsegítésére. Magyarországnak ebből az összegből 3,56 millió euró jut. Ezek mellett idén továbbra is a korábban megszokott SAPS-rendszer szerint kaphatnak – nagyjából 8 forint tejkilogrammonkénti – támogatást a tejtermelők. Azoknak, akik még nem vették igénybe, egyszeri kifizetésként 15 ezer euró erejéig állami támogatás folyósítható 2010 végéig – jegyezte meg Máhr András.

A rábcakapi Szabó László úgy véli, az ígéretek és a hajdani kiírások helyett végre érdemi intézkedésre lenne szükség az ágazatban. Gazdaságában csökkentette a tehénállományt amiatt, hogy minél kisebb legyen a vesztesége.

Szabó László rábcakapi gazda.
Szabó László rábcakapi gazda.

– Konkrétumokat a pályázatokról még nem tudunk. Halljuk, hogy lesz ilyen és olyan lehetőség, de a hírekkel nem vagyunk kisegítve – mondta portálunknak. – A jelenlegi helyzetet ismerjük csupán, az pedig katasztrofális.

Nekem három hónapos szerződésem van a tejre, ám árat nem tartalmaz a megállapodás. Most hatvanhárom forintért viszik tőlem, ami ötvenfilléres emelést jelent. Ám majdnem úgy néz ki, hogy ezt is sokallja a feldolgozó.

Szabóék telepéről naponta 1500 liternyi tejet szállítanak el. Nyolcvanöt tehenet tartanak, a közelmúltban ritkították az állományt. Szabó László úgy fogalmazott, veszteségre nem tartanak jószágot.

– Ha hetvenöt forintra sikerülne feltornászni a tej literenkénti árát, már érdemesebb volna vesződni – jegyezte meg a rábcakapi gazda. – Az a baj, hogy más lehetőségünk nincs, ezért kénytelenek vagyunk várni, hogy jobbra forduljon a helyzet. Abban biztos vagyok, hogy hosszú távon ezt az állapotot nem lehet fenntartani. A felvásárlók, üzemek önként nem emelnek. A problémát szerintem csak kormányzati intézkedésekkel lehet megoldani.


Az államtitkár által említett pályázatokkal kapcsolatban hozzátette: olyan követelményeknek kell megfelelni, annyi önerőt kell biztosítani, ami nemhogy pluszként, inkább újabb mínuszként jelentkezik a tej árában.

Szabó László a trágyaelhelyezést, -tárolást szerette volna fejleszteni, de a bizonytalan körülmények között nem mert belevágni a tízmillió forintos beruházásba. ˝Egyik hónapról a másikra élünk, ami bejön, azt egyből el is költjük. A növénytermesztéssel próbáljuk betömni a tejes lyukakat. Idén már nem a takarmánytermelésre helyezzük a hangsúlyt, hanem a bevételt jelentő kultúrákra˝ – fogalmazott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazánk Európában - játékos vetélkedő

Csorna - Hazánk Európában címmel hirdetett játékos vetélkedőt 7., 8. és 9. évfolyamosoknak a Városi… Tovább olvasom