Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Támogatás nélkül nem megy

Csalódottan vették tudomásul a Hanság menti és tóközi falvak polgármesterei, hogy állítólag ezentúl csak a kétezres lélekszám feletti települések kapnak állami támogatást a csatornázáshoz.
Barbacs: Úgy tűnik, egyhamar nem zavarják meg csatornaépítők a főutca nyugalmát
Mint keddi számunkban megírtuk, kilenc Hanság menti illetve tóközi település lakói arra számítottak, hogy állami támogatással náluk is megépülhet a szennyvízelvezető rendszer. Azonban – miként azt Szalay Imre, Bősárkány polgármestere nyilatkozta – a kormány, majd az Országgyűlés döntése nyomán ezentúl csak a kétezres lélekszámot meghaladó településeknek jár állami támogatás, noha a „kilencek" már közösen nyolcvanmillió forintot elköltöttek a tervezésre.

Ám ezt az összeget szeretnék megkapni az államtól, mivel szerintük a jogszabályváltozás nem okozhat kárt az önkormányzatoknak. Hogyan vélekedik néhány érintett község polgármestere a fejleményekről?
Jéger Mihály, Acsalag első embere úgy véli: hiba volt, hogy a kilencvenes évek elején a települések nem tudtak megegyezni a csatornázásról, hisz megállapodás esetén ez a helyzet nem állt volna elő, mert már befejeződött volna a beruházás.

– Remélem, hogy ezeken a településeken élő emberek sem lesznek az ország mostohagyerekei és a későbbiek során hozzájuthatunk az állami támogatáshoz a pályázati rendszeren belül, vagy más módon. Annál is inkább, hogy ebben a térségben se szennyeződjön tovább a talaj – fűzte hozzá a Hanság menti falu vezetője, aki az előzetes hírek alapján számított a döntésre. Sajnálja, hogy így történt, hisz mint fogalmazott, jó lett volna túl lenni ezen a beruházáson.

Szabóné Szűcs Ildikó Markotabödögéről elmondta, hogy még nem egyeztettek kollégáival ebben az ügyben, azonban számára kérdés, hogy meg tudják-e szerezni az államtól a tervezésre fordított nyolcvanmillió forintot. P is sajnálkozik amiatt, hogy le kell mondani a közösen elképzelt csatornázásról, egyedül meg nem tudják megvalósítani a beruházást. „Bősárkány nélkül tehetetlenek vagyunk" – jelentette ki Szabóné.
A győrsövényházi Hokstok Imre szerint meg kell várni, hogy milyen új lehetőségek lesznek, hisz a 2004-ig, az EU-csatlakozásig van idő más támogatási rendszer kidolgozására. Megjegyezte, hogy amennyiben Bősárkány egyedül akar hozzálátni a csatornázáshoz, akkor teljesen új helyzet áll elő. Az pedig egyértelmű, hogy támogatás nélkül képtelenség beruházni. Ha a szóban forgó nyolcvanmillió forintot nem kapják meg az államtól, akkor óriási teher nehezedik az érintett önkormányzatokra.

„ Fel vagyunk háborodva a döntés miatt, mivel különben is hátrányos helyzetben vagyunk és még visszataszítanak bennünket" – válaszolta Tóth Alice Erzsébet Fehértóról.

Elkeseredésének adott hangot a barbacsi Herczeg Tihamér is, mivel arra számított, hogy megépülhet náluk a szennyvízelvezető rendszer. Szerinte teljesen ellehetetlenítené az önkormányzat gazdálkodását, ha a nyolcvanmillió forint Barbacsra eső részét ki kellene fizetniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A törődés kölcsönös

A Rábaközben törődnek az idős, egyedülálló emberekkel. Jó rokonok, szomszédok, ismerősök mindenhol… Tovább olvasom