Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Támogatás mezőgazdasági termelőknek

Csorna - A kertészeti ágazat fejlesztési lehetőségeiről, a támogatásokról volt szó a zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet csornai ülésén. Mint kiderült, a termelők várhatóan több mint 100 milliárd forintos támogatáshoz juthatnak.

A Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezetnél tartotta soros ülését a FuitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet TÉSZ-főbizottsága. A szervezet az agrártárca hatáskörébe tartozik. A rendezvényen Karakas János miniszteri politikai főtanácsadó tartott előadást a kertészeti ágazat várható támogatási rendszeréről.

– Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program kiemelt területei az állattenyésztés és a kertészet. Több címen lehet támogatáshoz jutni a fejlesztésekhez – tájékozatta a Kisalföldet Karakas János. – Ilyen az ültetvénytelepítés, aztán a feldolgozógépek beszerzése, az árukikészítés, a termesztőházak és a hozzá kapcsolódó tárolóegységek, illetve a gombatermesztéshez szükséges rendszerek kialakítása.  A minisztériumban úgy döntöttek, hogy ezeket a területeket emelik ki a kertészeten belül. Ettől azt várjuk, hogy egységesebben nagyobb mennyiségű terméket lehet előállítani. A támogatás segíti az összefogást, az együttműködést, hiszen a pályázati pontrendszerben számít a TÉSZ-tagság, sőt, a szélesebb körű szerveződést is feltételezi, hiszen a
FruitVeB-tagság is előny.

Karakas János miniszteri főtanácsadó


Karakas János hozzátette: ez nem kivételezést jelent, hanem ösztönzést az összefogásra. Az utóbbi időben ugyanis nagy gondja a magyar árutermelésnek, az exportnak, hogy viszonylag kevés a nagy mennyiségű és jó minőségű áru.

A szakember a Kisalföld kérdésére elmondta: az elnyerhető támogatás mértéke még nincs meghatározva. Összesen 100 milliárd forint feletti összeghez juthatnak a termelők.

Karakas Jánosnak felvetettük: TÉSZ-vezetők arra panaszkodnak, ha új telephelyet épít a szövetkezet, 60 százalékos támogatást kapnak, ha használtat vásárolnak, csak 55-öt. Az ötszázalékos különbség két-három millió forintot is jelenthet.

– Jelenleg az az értelmezés van érvényben, hogy amihez építési engedélyt, szakhatósági engedélyeket kell beszerezni, annál hatvanszázalékos a támogatás – reagált a főtanácsadó. – Minisztériumi kollégáim azt ígérték, hogy utánanéznek a kérdésnek, az uniós értelmezésnek, hiszen azt senki sem szeretné, hogy értelmezési félreértések miatt akár az ország, akár a TÉSZ-ek hátrányt szenvedjenek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint ezren a szűrővizsgálatokon

Kapuvár - Több mint ezer embert vizsgáltak meg az egészség-
védelmi hét öt napja alatt. Magas a… Tovább olvasom