Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Tamási nevű települések találkozója

A hosszú távú, gyümölcsöző együttműködés reményében tartották idei találkozójukat a Tamási nevű települések Rábatamásiban. A rendezvényre az anyaországból, a Felvidékről és Erdélyből érkeztek küldöttségek.

A második alkalom

Szombaton rendezték Rábatamásiban a Tamási nevű települések második találkozóját. A Bakonytamásiból, Drávatamásiból, Gúttamásiból, Kistamásiból, az egyetlen városból, a Tolna megyei Tamásiból, továbbá a felvidéki Balogtamásiból és az erdélyi Paptamásiból érkezett vendégeket az általános iskolában fogadták, ahol helytörténeti és gobelinkiállítás kínált látnivalót. A szintén meghívott Debrecen melletti Tamásipuszta képviselői nem vettek részt a találkozón.

Cél: az összefogás

A rendezvény fő helyszíne a sportpálya volt, ahol a házigazda polgármester, Szabó István köszöntötte az egybegyűlteket, helyieket és a vendégeket. Beszédében kifejtette, hogy az összefogás is lehet az emberek, a közösségek, a népek életének egyik célja, értelme. Utalt arra a tavalyi kezdeményezésre, hogy a Tamási nevű települések ismerjék meg egymást, alakítsanak ki kapcsolatokat egymás között.

A megnyitó után Gréger Tibor kanonok és Szűcs Kálmán evangélikus lelkész megáldotta a találkozót, majd a települések képviselői mutatták be a helység múltját, jelenét, ahonnan érkeztek. Ezt követően Jászai László színművész mondta el a Szózatot. Közben tucatnyi bográcsban készült a pörkölt, amit jó étvággyal fogyasztottak a jelenlévők. A kitűnő hangulatú, több száz érdeklődőt vonzó rendezvény délután és este szórakoztató programokkal folytatódott.

Lesz folytatása

Megkérdeztünk néhány polgármestert a résztvevők közül, hogy mit jelent számukra a találkozó.

Szücs Ferenc, Paptamási:
– Nagyon jó, hogy mi, tamásiak találkozhatunk, s ez azt is jelenti, hogy létezünk, tartjuk a kapcsolatot. Ez a második összejövetelünk, remélem, lesz folytatás, és arra is sor kerülhet, hogy nálunk találkozunk.
Homonnai István, Balogtamási:
– Tavaly teljesen váratlanul felkutattak bennünket, mi pedig elfogadtuk a meghívást. Örülünk, hogy itt lehetünk, megoszthatjuk egymással a gondjainkat. Kis faluban élünk, de mi sem zárkózunk el a találkozó megszervezésétől.

Hajdics József, Tamási:
– Mi városból érkeztünk és mi vagyunk azok, akiknek nincs előnevünk. Ez olyan rendezvény, mint amikor egy nagy rokonság összejön. Korábban nem ismertük egymást, de összehozott minket a közös név. Szívesen jöttünk ide és bízunk a folytatásban, ami csak rajtunk múlik.

Szabó István, Rábatamási:
– Megtisztelő, hogy idén a találkozó házigazdái lehetünk és most már ismerősként köszönthettük egymást. Örömmel tölt el, hogy a Felvidéken és Erdélyben is van olyan település, amelyik a Tamási nevet viseli. Büszkék vagyunk arra, hogy a név összeköt bennünket, és reméljük, hogy gyümölcsöző, hosszú távú kapcsolatot tudunk kialakítani.
A jövő évi találkozót várhatóan Tamásiban rendezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyében 15 területen, 145 településen

Az Európai Unió által támogatott Natura 2000 hálózatot mutatták be tegnap Soboron. A rendszer… Tovább olvasom