Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

Támadás a höveji márka ellen

Egy alföldi magánszemély megtámadta a höveji csipke márkavédelmi bejegyzését. O. L. szerint a höveji önkormányzat "kiprivatizál" egy rábaközi hagyományt. A polgármester bíróságra viszi az ügyet.
– Egyik szemem sír, a másik nevet – kezdte szombati köszöntőjét dr. Némethné István Erzsébet höveji polgármester.

"Örülök annak, hogy ilyen szépszámú vendég tisztelte meg településünket világhírű hagyományunk, a höveji csipke ünnepén, ám szomorú is vagyok, mert a település önkormányzata által megindított márkavédelmi eljárást egy alföldi férfi megtámadta."

Az "Így pókolnak Hövejen" című könyv ünnepélyes átadását tartották a rábaközi kistelepülés falunapján, ahol Szakács Imre, a megyei önkormányzat elnöke, Kóczán Zoltán alelnök, Széles Sándor, a megyei kormányhivatal vezetője, Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, Hámori György kapuvári polgármester, valamint a kistérség számos településvezetője tette tiszteletét.

A rendezvényen Hövejért emlékérmet adtak át Vargáné Molnár Zsuzsannának, a könyv szerzőjének, sok más helybélinek és Hövejről elszármazottnak.

Vargáné Molnár Zsuzsanna (balra) Hövejért emlékérmet vehetett át dr. Némethné István Erzsébettől.
Vargáné Molnár Zsuzsanna (balra) Hövejért emlékérmet vehetett át dr. Némethné István Erzsébettől.


Szakács Imre Hövej polgármesterének adta át jelképesen a minap megjelent könyvet, mely a csipke történetét és a helyi hímzők mesterfogásait mutatja be az olvasónak.

Köszönőbeszédében dr. Némethné István Erzsébet megjegyezte, két helyi kislánnyal közösen veszi át a könyvet, ami egyben jelképe is annak a folyamatosságnak, melyben a hövejiek generációról generációra adják át egymásnak a világhírű csipkevarrás tudományát.

– Úgy tűnik, hiába e kis közösség erőfeszítése arra, hogy a hagyományt a maga eredetiségében megőrizze, ha vannak olyanok, akik tiszta anyagi érdekből (a védjegyoltalmi eljárást megtámadó O. L. országszerte pénzért tanítja az állítása szerinti höveji csipkevarrást, amit azonban a földrajzi oltalom miatt nem tehetne meg) keresztbe tesznek e törekvésnek – hangsúlyozta az ünnepségen a polgármester. Hozzátette azonban: természetesen az önkormányzat a legvégsőkig hajlandó elmenni a helyi hagyomány levédetéséért.Dr. Némethné István Erzsébet elmondta: a helyi varróasszonyok kezdeményezésére indították el a márkavédelmi eljárást. – O. L. beadványában azt írta, hogy egy rábaközi hagyományt akar "kiprivatizálni" a település, holott bizonyítható az, hogy Horváth Borbála révén 1860-ban került Hövejre a csipkevarrás hagyománya, amit aztán Pócza Margit és számos neves varróasszony fejlesztett tovább helyben – tájékoztatott Hövej polgármestere.

Hozzátette: a márkavédelmi eljárás folytatása a megtámadás után további anyagi áldozatokkal jár az önkormányzat részéről, ám a térség országgyűlési képviselője, a megyei vezetők és Hámori György kapuvári polgármester mint a Rábaközi Vidékfejlesztési Egyesület elnöke is támogatásáról biztosította a höveji elképzeléseket.

Olvasóink írták

 • 4. Jedlik 2011. július 20. 20:37
  „Mindenki, aki megtanulta nagyanyjától, édesanyjától a lyukhímzést, költözzön Hövejre? Bizonyítottan Barbacs hagyománya a fehér lyukhímzés.Ha élne Iza néni, most elmondaná az igazságot.
  Az, hogy valaki valamit megtanult valakitől, nem jelenti azt, hogy ő találta fel. Kicsit erőszakos kisajátításnak tűnik a hövejiek hozzáállása, de elismerem, csodálatos munkáik vannak. Valami középút lenne a megoldás.
  O.L.sem csinál mást, mint a régi tanító, csak ő pénzért oktat, de a hövejiek sem ingyért árulják a tudományukat. Védesse le a Rábaköz, az igazságosabb lenne! Mellesleg enélkül is híres a Höveji csipke, elég lenne, ha kellő reklámot kapna, bár ezzel a cikkel is azt kapott. Pontosan az az erőszakosság bánt sokakat, hogy másoktól tanulták, és ki akarják sajátítani. A nagy összefogás azonban, amit a polgármester-asszony és a falu lakói ez ügyben kifejtenek, nagyon tetszik nekem, és példaértékűnek tartom. Kíváncsian várom a fejleményeket.”
 • 3. gallinaccia73 2011. július 20. 08:43
  „"egy rábaközi hagyományt akar "kiprivatizálni" a település" de mégsem rábaközi, hanem höveji csipkének hívják. Vagy ez csak véletlen??? O.L. meg menjen a....”
 • 2. rick_ 2011. július 20. 08:04
  „Akár höveji, akár rábaközi a hagyomány, nyilván nem azon akadnának fenn a hövejiek, ha mondjuk Kapuváron foglalkozik valaki höveji csipke oktatással. Viszont annyi mindenképpen megilleti a térséget vagy akár Hövej települést, hogy nem lehessen egy csipkére se ráírni, hogy "eredeti höveji csipke", ha nem itt készült.

  O.L. - akirki is legyen - ha nagyon csipkézni akar és szakérti a témát, akkor költözzön hövejre és csinálja itt.

  A tokaji borász se mehet le Pécs környékére tokaji aszút gyártani.”
 • 1. CSIRIBIRI 2011. július 19. 21:57
  „""O. L. beadványában azt írta, hogy egy rábaközi hagyományt akar "kiprivatizálni" a település, holott bizonyítható az, hogy Horváth Borbála révén 1860-ban került Hövejre a csipkevarrás hagyománya, amit aztán Pócza Margit és számos neves varróasszony fejlesztett tovább helyben ""

  ""ha vannak olyanok""::: És önök mílyenek ?
  Talán nem fölháborodni kellene a bizonyított valóságon , és pénzen-tűzön-vízen keresztűl nem a "olyanokat" kellene rempülni, hanem néha belenézni a tükörbe .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Habsburg Ottó temetése Bécsben - Kapuvári olvasónk galériája

A kapuvári Jerkó Gyula részt vett Habsburg Ottó bécsi temetésén. Nézze meg a fotókat! Tovább olvasom