Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Találkozás hatvan év után

Lélekemelő találkozás részesei voltak a közelmúltban Sopronban Sólymos Istvánné és Márkus István. Legutóbb hatvan évvel ezelőtt látták egymást, akkor mint tanító néni és kisdiák búcsúztak el egymástól.

Több mint hatvan esztendő után a Kisalföld cikke hozott össze tanító nénit és tanítványt. Márkus István nyugdíjas gazdasági mérnök Kor-kép rovatunkban mesélt csornai diákéveiről, az 1956-os ballagásról és az ötvenöt éves osztálytalálkozóról. (Kisalföld, 2011. június 22.) Kedves szavakkal emlegette tanítójukat, Kummert Editet. A visszaemlékezés megjelenése után néhány nappal a férfi lakásán csörgött a telefon.

Edit tanító néni – azóta Sólymos Istvánné – jelentkezett. Megható, könnyes beszélgetés volt, amit aztán személyesen is folytattak – tanító és tanítványa.

– A csornai Általános Fiúiskola 1956-ban végzett osztályába jártunk és idén találkoztunk először a társakkal, ötvenöt év után. Nagyon sok élményt felidéztünk, egykori tanítóinkról, tanárainkról is természetesen – mondta most a Kisalföldnek Márkus István. – Nézegettük a régi fényképeket, az egyiken Kummert Edittel vagyunk megörökítve, 1949-ben, amikor második osztályosok voltunk. Jó szívvel emlegettük a tanító nénit, hiszen kedves volt velünk és mi nagyon szerettük. A megjelent cikk után csodás események történtek. A legnagyobb örömet a tanító néni telefonhívása jelentette.Márkus István hozzátette: az örömteli beszélgetést követően hamarosan meglátogatták a kedves pedagógust soproni otthonában. Ott, ahol hatvan évvel ezelőtt egy osztálykirándulás során cseresznyéztek.

– Bevallom, hogy a háza felé közeledve a torkomban dobogott a szívem. A több mint hatvan év utáni találkozás mindkettőnk számára nagy boldogság, lélekemelő volt. Boldogan álltunk a fényképezőgép elé is, hogy ismét közös kép készüljön rólunk. Ugyanúgy, ahogy 1949-ben. Edit néni elmesélte, hogy sok évtizedes pályája során tanított matematikát Szentendrén, Sopronban és Rábacsécsényben is.

Utóbbi településről egyébként általam két osztálytalálkozóra is meghívást küldtek számára az egykori diákok. Edit néni ma is szikrázóan fiatalos és a modern technika eszközeit, az internetet, az e-mailt, a gépkocsit, a mobiltelefont magabiztosan és rendszeresen használja. Így a továbbiakban elektronikus levélben is tartjuk a kapcsolatot. Innen is kívánok neki valamennyi tanítványa nevében jó egészséget és hosszú, boldog életet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kívánkoznak vissza a helyi politikába

Egy éve több rábaközi településen is új polgármester vezeti a helyi önkormányzatot. Az elköszönt… Tovább olvasom