Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Tájsebészet Győrsövényházon

Több mint száz köbméternyi szemét van azokon az illegális hulladéklerakó helyeken, amelyeket az országos Tájsebészet-akció keretében térképezett fel Győrsövényház határában az Egyesület Győrsövényházért elnevezésű civil szervezet.
A Hulladék Munkaszövetség (Humusz) február végén indította el hagyományos Tájsebészet-kampányát. A cél az, hogy – minél nagyobb társadalmi mozgósítással – feltérképezzék hazánk illegális hulladéklerakó helyeit, és egy részüket lehetőség szerint fel is számolják. Az országban 194 csoport – zömében általános iskola – jelezte közreműködését. Győr-Moson-Sopron megyéből tizenhárman jelentkeztek, köztük egy önkormányzat, két civil szervezet és tíz oktatási intézmény.
A két civil szervezet egyike az Egyesület Győrsövényházért, amely nemrégiben a helyi általános iskola környezetvédelmi szakkörével közösen szervezett akciót a tisztább környezetért. A tucatnyi fiatal – a Humusz szakmai útmutatásának megfelelően – Győrsövényház több mint húsz négyzetkilométernyi határából a faluhoz közelebb eső területeket térképezte fel.

A kerékpáros bejárás eredménye: tizenegy illegális hulladéklerakó hely felderítése, amelyek 800–900 négyzetméternyi területet foglalnak el és 120–125 köbméternyi szemetet rejtenek. A szemét zöme háztartási hulladék és építési törmelék, de egy helyen festékesdobozok is vannak, amelyek már a veszélyes hulladék kategóriába sorolhatók. A legtöbb lerakó a Kerenó-erdő és a lőtér mellett, valamint a volt Fricke-major mögött található.
A tizenegy „miniszeméttelepből" kilenc kézi erővel is felszámolható, mert ezekről csupán egy-öt köbméternyi, viszonylag könnyen mozgatható szemetet kell eltakarítani. Erre várhatóan még ebben az évben újabb akciókat szervez az egyesület.

Kapcsolódó cikkek >>

Tájsebészet országos összefogással (2003-03-12) >>
Tájsebészet Észak-Dunántúlon (2002-05-30) >>
Ifjú tájsebészek (2002-05-05) >>
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes körű „ráncfelvarrás

A tervek szerint nyáron elkezdődik és az ősz végére be is fejeződik a csornai postaépület… Tovább olvasom