Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Tájház lesz a Gyalókai család egykori otthonából

Tájházat alakít ki a szili önkormányzat egy korábban erre a célra vásárolt épületben. Pályázatot nyertek terveik megvalósításához, a beruházást várhatóan tavasszal kezdik el.
Ismét pályázatot nyert a szili önkormányzat tájház kialakítására. Irigykedésre azonban nem ad okot a hír, mivel ugyanarról a kiírásról van szó. A sziliak ugyanis egyszer már megkapták az értesítést a döntésről, ám azt felülvizsgálták. Most úgy tűnik, elhárultak az akadályok az építkezés elől.
Az önkormányzat a LEADER-program keretében pályázott két évvel ezelőtt.

A Gyalókai-házban helytörténeti bemutatót is kialakítanak.
A Gyalókai-házban helytörténeti bemutatót is kialakítanak.


Akkori árakon számolva 14,1 millió forintba kerül a beruházás, amihez 8,3 millió forint a támogatás mértéke. A község korábban erre a célra vásárolta meg a falu utolsó tornácos parasztházát. A Linkó-ér mellett 1908-ban építették az úgynevezett Gyalókai-házat. Várhatóan tavasszal kezdik meg a felújítását. A rekonstrukció után a még megtalálható, fellelhető korhű eszközökkel szeretnék berendezni, míg az udvaron a paraszti élet mindennapos – a földművelésre szolgáló – mezőgazdasági eszközeit helyezik el.

A látványterv szerint így néz majd ki az épület a felújítás után.
A látványterv szerint így néz majd ki az épület a felújítás után.


A sziliak közül már most sokan felajánlották szüleik, nagyszüleik, dédszüleik eddig féltve őrzött hagyatékát. Az épület helyiségei fagerendásak, földesek, a konyhában kemence is van. Tartozik hozzá egy kamra és egy istálló. Az épület környezetét is rendeznék. Körülötte ugyanis önkormányzati tulajdonban van 3000 négyzetméternyi terület, ahova szabadidőparkot álmodtak a sziliak. A kialakítandó park a helyi hagyományőrző csoportok rendezvényeinek színhelyéül is szolgálhat majd.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntöttek, marad a biztos Margit Kórházban

A helyi önkormányzat a közelmúltban megvizsgálta, szükség van-e a Margit Kórházban az önkormányzati… Tovább olvasom