Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Tájház: értéket őriznek és bemutatják eleink életét

Tájházat alakított ki a szili önkormányzat a falu egyik legrégebbi épületében.


A tájház már elkészült, most a környezetének rendbetétele következik Szilban. A két beruházás ünnepélyes átadását október végére tervezik. A munkálatok végén egy olyan teret nyernek a helyiek, mely méltó helyszíne lesz később akár a községi rendezvényeknek is.

Lengyel Lajos polgármester elmondta: az úgynevezett Gyalókai-ház felújítására 8,3 milliót nyertek pályázaton, amit aztán 6 millió forint saját erővel egészítettek ki. Az épületet eredeti állapotába állították vissza. Nádtetővel, földes szobával, kemencével, pajtával. Ott rendezik majd be a helytörténeti, néprajzi kiállításukat is, ahol őseik használati eszközeit, bútorait, szerszámait mutatják be. A tájházba természetesen várnak majd látogatókat is, akik szívesen ismerkednének meg a régmúlttal.

A helyiek örülnek a fejlesztéseknek. A felújított tájházat Pénzes Éva mutatta meg a Kisalföldnek.
A helyiek örülnek a fejlesztéseknek. A felújított tájházat Pénzes Éva mutatta meg a Kisalföldnek.

Egy újabb pályázattal a ház szomszédságában lévő területet is átalakítják. Erre a fejlesztésre a Szili Hagyományőrző Egyesület kapott pályázaton támogatást, 7,8 millió forintot. Ebből a pénzből a kultúrház déli oldala és a tájház közti téren parkolókat alakítanak ki, járdákat, utakat építenek, illetve parkosítanak. A Gyalókai-ház udvara körül kerítést is építenek majd. Az elképzelések szerint október közepére befejezik ezt a munkát, az átadást október végén szeretnék megtartani.

Lengyel Lajos kiemelte: a két, pályázati támogatással megvalósított beruházással egy rendezett, egységes képet alkot a Hunyadi tér érintett része.

– Azon túl, hogy értéket mentettünk és őrzünk a tájház létrehozásával, olyan területet kapunk, amely többféle célra is hasznosítható – fogalmazott a polgármester. – Kiváló helyszíne lesz például a hagyományőrző rendezvényeknek. Hosszú téli estéken felelevenítjük eleink mindennapjait, a tollfosztást, a kukoricafosztást, a csuhézást, kosárfonást. Ezek ma már csak a tájházakban, hagyományőrző csoportok által bemutatva láthatók. Fontos azonban, hogy a fiatalok, gyerekek megismerjék nagyszüleik, dédszüleik életét, munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárják a rábatamási átjárót

Átépítés miatt kedd hajnalban lezárják a faluból Csorna felé vezető földúton a vasúti átjárót. Tovább olvasom