Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Tagintézményként maradhat az iskola

A rábacsécsényi iskola sorsa évek óta foglalkoztatja a helyi lakosságot. A falubeliek ragaszkodnak az intézményhez.

A rábacsécsényi iskola sorsa évek óta foglalkoztatja a helyi lakosságot. A falubeliek ragaszkodnak az intézményhez, amely Kovács József polgármester szerint talán a legjobb adottságokkal rendelkezik a körzetben, azonban jelenleg a gyermeklétszám a törvényben előírtak ötven százalékának sem felel meg. Mindenesetre az önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén fontos döntésre szánta rá magát.
– Iskolánk annak idején négy település számára készült – mondta a polgármester.

– Ám a társközségek önkormányzatai az elmúlt években fokozatosan kihátráltak az intézmény fenntartásából, s olyan településeket kerestek és találtak, ahol nem kell hozzájárulniuk a költségekhez. Az is igaz, hogy a gyermeklétszám csökkenése miatt ma már a társközségekkel együtt sem felelnénk meg a törvényi előírásoknak. A korábban négy falu által is nehezen fenntartott iskolával kapcsolatos gondok teljes egészében Rábacsécsényre nehezedtek, megfosztva a falut a fejlődés lehetőségétől is.

Kovács József kifejtette: Rábacsécsény korábban a győri statisztikai kistérséghez tartozott, ezért a súlyos anyagi gondjaik ellenére sem részesülhettek a hátrányos helyzetű települések támogatásából. Megoldást a téti kistérséghez való csatlakozás kínált, amit meg is tettek és nem bánták meg. Úgy vélte, az iskolára vonatkozó előírások miatt viszont nem adhatnak be olyan pályázatokat – például „önhikit" –, mint a hátrányos helyzetű települések.

– Az utolsó órában vagyunk, a továbbiakban nem „játszhatunk" kivárásra – jelentette ki a falu vezetője. – A képviselő-testület minden lehetséges megoldást mérlegelve, szakértők meghallgatását követően, minősített többséggel megszavazta a Téti Többcélú Kistérségi Társuláshoz való csatlakozást, iskolánk pedig szeptembertől a téti iskola tagintézményeként működik.

Elképzelhető, hogy a jövőben lesznek változások az iskolában, de a legfőbb célt elértük; az intézmény a településünkön marad. Természetesen a testületi döntést – amely indulatoktól sem mentes vitákat követően született meg – lakossági fórumon ismertetjük. Az aggódást megértem, ellenben érthetetlen számomra az az önös érdekből, sértődöttségből fakadó hisztériakeltés, amely már korábban is megbontotta a falu egységét, s a község józanul, felelősen és megfontoltan gondolkodó vezetése ellen irányul, ugyanakkor megoldást nem kínál – nyilatkozta Kovács József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobor Hany Istóknak

A napokban tartotta a Kapuvári Városszépítő Egyesület éves közgyűlését. Az elnökség többek között… Tovább olvasom