Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Tagintézménnyé alakul az iskola

Pálffy Attila azon rábaközi polgármesterek egyike, aki mindig az iskola megtartásáért kardoskodott.
Tavalyi, ötödszöri megválasztása után ekképpen nyilatkozott lapunknak: „A végsőkig kitartunk az óvoda, az iskola, az orvosi rendelő és a posta mellett."

Úgy tűnik, elérkezett a „végsőkig", hisz a vági iskolát is megcsapta a változás szele. – Miközben öt-hat évvel ezelőtt már zártak be iskolát, mi kitartottunk az intézmény mellett – fogalmazott. – Meggyőződésünk, ha nincs iskola egy faluban, ott hamarosan üres marad a templom is és a település kihalásra ítéltetik. Ebben az évben nálunk is kiderült, hogy az előírt osztálylétszámot nem tudjuk biztosítani, mivel mindössze harminchat gyerek tanul a nyolcosztályos iskolában és tizenhét óvodásunk van. Ezért döntenünk kellett, hogy csatlakozunk a szili iskolához, vagy más megoldást keresünk.

Mi az utóbbit választottuk és iskolánk a győri székhelyű Vocational Academy Kéttannyelvű Alapítványi Iskola tagintézménye lesz. Ugyanígy az óvodánk is az említett intézmény tagóvodájaként működik. Pálffy Attila elmondta: az alapítvány elnökével folytatott többszöri tárgyalás után a település képviselő- testülete egyhangúlag a két tannyelvű iskolához való csatlakozás mellett döntött. A szülők is ekképpen foglaltak állást, ami azt jelenti, hogy mind az iskola, mind az óvoda a faluban működik tovább. A döntés meghozatalánál fő szempont az volt, hogy nem kell tandíjat fizetni a helybeli, a körjegyzőséghez tartozó településeken élő, valamint a rábakecöli, edvei, kemenesszentpéteri szülőknek – közölte a polgármester. – Az alapítvány elnöke arra is ígéretet tett, hogy átveszik a pedagógusokat, az óvodai dolgozókat és a konyhát is működtetik.

A közalkalmazotti státus megszűnik, de az eddigi bér megmarad. Az aláírás előtt álló szerződés azt is tartalmazza, hogy 2007. augusztus elsejétől 2020. augusztus elsejéig egy forint bérleti díj fejében az alapítvány rendelkezésére bocsátjuk az iskola épületet. Az esetleges felújítást, javítást a bérlő végzi, az eszközöket díjmentesen használhatják. A rezsiköltséget az alapítvány állja. Az iskolában mindegyik osztály külön tanteremben kap helyet, ezért a tavaly huszonötmilliós költséggel felújított közösségi házat is igénybe kell venni. Ennek részleteiről még nem állapodtak meg. Vélhetően az önkormányzat egyharmad, az alapítvány kétharmad részben viseli a költségeket. Az óvodaépületet eladják az alapítványnak a hozzá tartozó udvarral együtt. Az értékbecslés folyamatban van. A környező településekről autóbuszokkal ingyenesen szállítják a gyerekeket a vági iskolába.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szikra okozott tüzet a csárdában

Szerdán este tíz óra körül kigyulladt a 85-ös főút mellett, a bágyogszováti elágazásnál az egykori Landzsa csárda épülete. Mint utólag kiderült, a vegyes tüzelésű kazánból kipattanó szikra okozta a tüzet. A részletekről Horváth László őrnagy, a csornai tűzoltó-parancsnokság tűzmegelőzési osztályvezetője tájékoztatta a Kisalföldet. Tovább olvasom