Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Táborok, kiadványok, konferenciák

Pájer Imre, a Csornai Nevelési és Oktatási Központ igazgatója, még főiskolásként kezdett foglalkozni a honismerettel. Több évtizedes kutatómunkájáért a minap a „Bél Mátyás – Notitia Hungariae” Emlékérmet vehette át.

Bél Mátyás díj

Esztergomban rendezték meg a XXXII. Országos Honismereti Akadémiát. A rangos rendezvényen Pájer Imre, a Csornai Nevelési és Oktatási Központ igazgatója a honismereti munka legmagasabb elismerését, a „Bél Mátyás – Notitia Hungariae" Emlékérmet vehette át a több évtizede folytatott megyei, rábaközi és csornai helytörténeti-honismereti kutatómunkájáért, írásaiért, szervezőtevékenységéért, valamint elektronikus és nyomtatott kiadványaiért.
– Váratlanul érte ez a rangos elismerés? – kérdeztük.
– Annyiban igen, hogy ezt a kitüntetést nálam korosabbak szokták kapni. Viszont teljesen mégsem volt az, mert előzőleg felszólítottak a kollégák, hogy öltönyben menjek a rendezvényre. Akkor már sejtettem, hogy valami készül.
– Biztatást ad ez további munkájához?

Honismeret és iskola

– Természetesen, de ez most elsősorban a szervezőmunkában nyilvánul meg, hisz egyéb elfoglaltságom miatt az elkövetkező időszakban az írásra kevesebb lehetőségem lesz. De október közepén Csornán megrendezzük a „Honismeret és iskola" című konferenciát. Témája az iskolai évkönyvek, emlékkönyvek, újságok, tanulmányozása honismereti szempontok alapján.
– Hogyan került kapcsolatba a helytörténettel és a honismerettel?
– Szombathelyen végeztem a főiskolát, s a gyakori dolgozatok témájául én mindig helytörténetit választottam. Aztán megragadt bennem a vonzalom a téma iránt.
– Ön nagyon sok időt töltött a fiatalok között. Van-e köztük, aki követi a mesterét?

Diákokként érdeklődők

– Valóban sokat táboroztam, hisz kilenc évig vezettem a rábaközi honismereti diáktábort, amely a rendszerváltáskor anyagi támogatás híján megszűnt. Két-három évig a megyei honismereti diáktábor csoportvezetője, öt évig pedig a vezetője voltam. Az a tapasztalatom, hogy amíg a fiatalok főiskolán, egyetemen tanulnak, vissza is járnak, de amikor munkába állnak, akkor megszűnik a kapcsolat. Olyan fiatalról nem tudok, aki a honismerettel kezdett alaposabban foglalkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drága az olcsó tábor is

A kapuvári iskolák rendelkezésére álló balatonakali tábor három éve bérleti konstrukcióban működik.… Tovább olvasom