Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Táblát avattak, emlékkövet állítottak az ünneplők

Rábacsécsény - A Rába menti település idén ünnepli a fellelhető írásos dokumentumok alapján 750 éves évfordulóját, melynek tiszteletére ünnepségsorozatot szervezett. Ennek egyik kiemelkedő eseménye volt a szombaton megrendezett falunap.
– Felújítottuk az óvodát, a kultúrotthont és a község központi részét, sőt, a templom parkosítása is megtörtént a plébános úr irányításával. S hosszú idő után végre helyére került a „bakkecske" (sarokkő) – mondta el lapunknak Kovács Teodóra polgármester, majd hozzátette: – A képviselő-testület döntése alapján a jubileum alkalmából egy emlékkövet állítottunk a falu főterén, a kultúrházunk pedig felvette Rábacsécsény szülöttjének, dr. Sólymos László Szilveszter bencés tanárnak a nevét.

Ha Isten velünk, ki ellenünk? - ez áll az emlékkövön.
Ha Isten velünk, ki ellenünk? - ez áll az emlékkövön.


Színvonalasabb

 A község nagy napját hosszú és munkával teli időszak előzte meg, a készülődés már az év elején megkezdődött.

– Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében mi is nyertünk támogatást, így az idén sokkal színvonalasabb programot tudtunk összeállítani. Augusztus elsején Cs. Szabó Lajos mérgesi kántortanító, festőművész alkotásaiból rendeztünk kiállítást, amelyet a másnapi színes programkavalkád követett – tette hozzá Kovács Teodóra.


Népes vendéglista

Szombaton reggel harangszó hívta a híveket az emlékmisére, melyet Kántor Antal esperes celebrált, a bencés közösséget pedig Hortobágyi T. Cirill OSB, főmonostori perjel képviselte. Meghívtak minden, a faluból elszármazott lelki atyát (akik korábban Rábacsécsényben szolgáltak), így a szentmisén részt vett Tóth József címzetes kanonok, Klemensits Károly tiszteletbeli esperes, Lőrincz Béla tiszteletbeli kanonok és Szarka Gábor plébános is.

A kultúrházi emléktábla megáldása és a polgármester asszony beszéde után Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet. A jubileumra állított emlékkövet Szarka Gábor plébános és Kardos Zsuzsanna evangélikus lelkész áldotta meg.


Környékbeli csoportok

Szombaton délután izgalmas gyermekprogramok (gyöngyfűzés, arcfestés, lufihajtogatás, légvár, óriáscsúszda), kulturális műsorok várták az érdeklődőket. Környékbeli  csoportok szórakoztatták a falu apraját-nagyját, többek között itt volt a Rábaköz Citerazenekar, a rábaszentmihályi Margaréta Dalkör és Citerazenekar, a Bágyogszováti Nyugdíjas Klub, a Magyarországi Németek Győr és Környéke Érdekképviselete, a Steel Colony rockzenekar, a rábacsécsényi Ágota Nyugdíjas Klub Kultúrcsoportja. Fellépett még Csongrádi Attiláné és Áderné Pintér Mária énekes, az El Paso Táncstúdió, Szabó Alice hastáncos és a bodonhelyi show-táncosok is.

Ezenkívül kisállat- és dísznövény-kiállítás, motorosfelvonulás, fogathajtás, karaokeshow, tűzijáték várta a környékbelieket.  A falunapi hangulatból természetesen a tombola sem hiányozhatott, így az LCD-televízió is gazdára talált. – Úgy gondolom, hogy idén is sikerült egy színvonalas, tartalmas falunapot rendeznünk az ifjúsági csoport és az önkormányzat szervezésével – jegyezte meg a polgármester.

Olvasóink írták

 • 3. Lory 2008. augusztus 05. 21:38
  „Azoknak meg akik arrol gondoskodtak, hogy ebéd is kerüljön a sok vendégnek Én köszönöm meg, mert sajnos róluk elfeletkeztek.”
 • 2. Veritas 2008. augusztus 04. 08:51
  „Kedves énírtam!
  Bár ne tetted volna! Nem szeretnélek negatív jelzőkkel illetni,-ezt biztosan megteszik mások helyettem -de általában a felszentelésre FELKÉRIK az egyház képviselőit.”
 • 1. énírtam 2008. augusztus 04. 07:14
  „Szegény csuhást meg lehagyták a fotóról. Pedig minden faluba újabban találnak ki szentelési dolgokat és a papok spriccelgetnek rendületlenül!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterségek Napjai Rábakecöl kincsesházában

Rábakecöl - A Pajtaműhely Alapítvány szervezésében augusztus 6-tól 9-ig rendezik meg Rábakecölben,… Tovább olvasom