Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Szünetet tart a gazdák egyesülete

A Csornai Gazdák Egyesülete szünetelteti tevékenységét, tavaly a tejcsarnokot is bezárták.

A Csornai Gazdák Egyesülete – egyrészt a tej mennyiségének drasztikus csökkenése, másrészt a hűtő meghibásodása miatt – tavaly februárban bezárta a városban még működő egyetlen tejcsarnokot. Azóta a Tej Terméktanács megvásárolta a gazdakörtől a megmaradt kvótát, ellenértékét pedig szétosztották a tagok között. De nemcsak a csarnokot zárták be, „pihenőre tért" a gazdák egyesülete is.

„A napokban hallottam, hogy az egyesülettel kapcsolatban állt felvásárló már csak 54 forintot fizet egy liter tejért. Ennyi pénzért nem lehet termelni. Tehát nem javulnak, inkább romlanak a körülmények. Jövedelmezőségről itt már régóta nem beszélhetünk."
dr. Turi György  egyesületi elnök
– A gazdakör fő profilja a tejtermelés és az -értékesítés megszervezése volt. Jelenleg viszont már csak néhány saját hűtővel rendelkező gazda foglalkozik tejtermeléssel, s ők az értékesítés során nem igényelnek gazdaköri közreműködést. Ezért a Csornai Gazdák Egyesülete – bár hivatalosan nem oszlott fel

– egyelőre nem működik – mondta el a Kisalföld érdeklődésére dr. Turi György elnök. – Az egyesület tagjai – köztük jómagam – nehéz szívvel számolták fel a gazdaságot és váltak meg a jószágoktól, hisz remélték, hogy pozitív irányba változik a helyzet a tejpiacon. Úgy tűnik azonban, hogy erre még várni kell egy ideig.

Dr. Turi György – aki állatorvosként praktizál, hobbiszinten pedig ősi magyar állatfajtákkal, szürke marhával, lóval, mangalicával és rackajuhval foglalkozik – elmondta: soha ilyen kevés állatot nem tartottak Csornán és a környéken, mint manapság, és ez elkeserítő. Hozzátette: ez nem a gazdák miatt alakult így.

Az egykori csarnok épületével kapcsolatban a gazdakör elnökétől megtudtuk: egyelőre várat magára az ingatlan értékesítése, mivel először a tulajdonviszonyokat kell rendezni. Az önkormányzati területen lévő tejátvevő helyiséget ugyanis annak idején a termelőszövetkezet építette a gazdakör részére.

Arra a kérdésre, hogy életre kelhet-e egyszer a Csornai Gazdák Egyesülete, dr. Turi György nem tudott válaszolni. Csupán annyit jegyzett meg, a mezőgazdaság szekere jelenleg nem olyan irányba halad, hogy az okot adna a bizakodásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hármas borjúikrek Szilban

Hármas ikerborjak születtek a hétvégén a szili Hidráns kft. tenyészetében. A kisalföldi szarvasmarhatelepen a legrégebbi állatgondozók sem emlékeznek olyan esetre, hogy mindhárom boci fejletten, egészségesen jött a világra. Vidám, a hétesztendős holstein-fríz „anya” segítség nélkül hozta világra a két üszőt és az egy bikát.  Az ellésnél csak a gondozó volt jelen. Tovább olvasom