Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Születésnapra készül a néptánciskola

Csorna - Tízéves a csornai Alapfokú Néptánciskola. Gálaműsorral és névadóval készülnek a jubileumra, amelyen dr. Timaffy László nevét veszik fel.
Alapításának tizedik évfordulóját ünnepli májusban a csornai Alapfokú Néptánciskola. Külföldi fellépések, minősítések, rangos fesztiválok szerepelnek az intézmény múltjában.

Lengyel Sándor intézményvezető a Kisalföldnek elmondta: a törvény tíz évvel ezelőtt lehetővé tette, hogy intézményesítsék az oktatást. A néptáncot tanuló gyerekek száma annyira megnőtt erre az időre Csornán, hogy szükség is volt erre, ugyanis a csoport anyagi hátterét csak így tudták biztosítani. 1999-ben 160 gyerekkel kezdte meg a működését az Alapfokú Néptánciskola. Az önkormányzat hozzájárult, hogy az ifjúsági házat használhassák. Azóta is az épület ad otthont a gyerekeknek.

– Népijáték- és néptáncoktatásra kaptunk engedélyt. Az iskolának hamar híre ment és rövidesen több kihelyezett tagozatunk is működött a Rábaközben – beszélt a múltról Lengyel Sándor. – Bősárkányban, Rábapordányban, Barbacson, Szilsárkányban, Rábatamásiban és Farádon. Az oktatás átszervezése miatt mára csak a farádi tagozatunk maradt meg. Azzal együtt 217 gyereket tanítunk táncolni. 2007-ben mintegy féléves ellenőrzés után kiválóra minősített bennünket a szaktárca.

Az Alapfokú Néptánciskolában tíz éve oktatják a gyerekeket.
Az Alapfokú Néptánciskolában tíz éve oktatják a gyerekeket.

A jelenről szólva megjegyezte: igény van a művészeti oktatásra, ám a körülmények egyre nehezebbek. A csornai néptánciskola induláskor egy diák után évente 59 ezer forintos normatívát kapott. Most mindössze 40 ezer forintot. „Amikor két évvel ezelőtt a legnagyobb bajban voltunk, a helyi önkormányzat segített ki bennünket. Azóta is havonta támogatja az intézményt a város" – tette hozzá.

Az egy évtized alatt több rangos rendezvényen vettek részt a gyerekek, például országos antológián, táncháztalálkozókon, megyei rendezvényeken, külföldi fesztiválokon. Utóbbiak közül Lengyel Sándor kiemelte a cseh, a lengyel, montenegrói és az osztrák vendégszerepléseket. Természetesen állandó résztvevői a csornai eseményeknek is a néptáncos tanulók. A tizedik születésnapot május 22–24-én ünneplik kiállításokkal, hanglemez-bemutatóval, és persze a tőlük megszokott színvonalú gálaműsorral. A jeles évfordulón az intézmény felveszi dr. Timaffy László néprajzkutató nevét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy sérült Kapuvár és Beled között

Vasárnap délelőtt négy könnyű sérüléssel járó karambol történt a Kapuvárt Beleddel összekötő 8611-es… Tovább olvasom