Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Születésnapot ünnepeltek a csornai önkéntes tűzoltók

Csorna - Megalapításának 125. évfordulóját ünnepelte a hétvégén a Csornai Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A mai utódok méltóképpen emlékeztek meg elődeikről, felvonulással, koszorúzással, versennyel.
A korabeli csornai tudósítások feljegyezték: 1882-ben lelkes, a közösségért tenni akaró polgárok megalakították a Csornai Önkéntes Tűzoltó Egyletet. A szervezet elnöke Lackner Ambró premontrei házgondnok, a prépostsági uradalmak jószágkormányzója lett. Az alapítás 125. évfordulóján a tűzoltóelődök emléke előtt tisztelegtek a mai önkéntesek a hétvégén.

Szombaton reggel felvonuláson mutatták be az önkéntes mozgalom technikai fejlődését. A sorban természetesen látható volt a lőcsös kocsi, a pumpás szer, illetve a már motoros járművek is. A tűzoltók megkoszorúzták az egykori tűzoltólaktanya helyén állított emléktáblát. Abdai Imre, az egyesület elnöke itt köszönte meg a helybeliek támogatását, a kibocsátott támogatójegyek megvásárlását és a pénzbeni adományokat. A menet ezután a városháza elé vonult, ahol dr. Turi György polgármester köszöntötte az ünneplőket. A városvezető arról beszélt, hogy az ember ugyan a tüzet megszelídítette, szolgálatába állította, de megbékíteni nem tudta. A tűz ma is ezernyi veszélyt rejteget. Mint mondta, ezért van szükség ma is lovagi bátorságú emberekre, akik szembenéznek a veszéllyel és mentik az életeket, az értéket. Dr. Turi György nagyapjáról is megemlékezett, aki szintén önkéntes tűzoltó volt. A polgármester ezután átadta Márkus Imre parancsnoknak az önkormányzat által az egyesületnek adományozott csapatzászlót. A lobogót Németh László csornai plébános és Tubán József evangélikus lelkész áldotta meg. Több évtizedes önkéntes tűzoltó munkájáért dr. Turi György elismerésben részesítette Németh Lászlót és Kópházi Sándort. Az ünnepségen Pesztenlehrer Lajos ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója és Balogh Ferenc, a megyei tűzoltószövetség elnöke is köszöntötte a 125 éves egyesületet.

Három csapat – Csorna, Farád, Jánossomorja – részvételével tűzoltó versenyt rendeztek szombaton, melyen kipróbálták a korabeli eszközöket is.

A csornai önkéntes egylet 1882-es megalakulása után 1891. június 14. volt „történelmi" dátum. Sugár Sándor, az Esterházy-uradalmak bérlője ekkor vásárolt 20 forint lefizetésével alapítótagságot és lett az egyesület elnöke. Anyagilag is támogatta a szervezetet, felszerelést vásárolt, ettől kezdve lett az önkéntesek munkája még hatékonyabb, szervezettebb lett. A csornai tűzoltók lépést tartottak a technika későbbi fejlődésével is. A lőcsös kocsit, a különböző szerszámokat felváltotta az állati erővel vontatott, kézi hajtású pumpás jármű, aztán az egyre fejlettebb gépek, járművek.

Az önkéntes egyesület „születésnapján" rendezett kulturális műsorban énekelt Szabó Andris és hastánccal lépett fel Gulyás Annamária, aki maga is tagja a szervezetnek.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burgonya: tavasszal árrobbanás?

A gazdák idén elfogadható áron tudják a megtermelt burgonyát értékesíteni. A kiskereskedelemben… Tovább olvasom