Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Születésnapján lett újra államilag magyar

Szalay Antal, a Provertha tulajdonosa újra magyar állampolgár lett. Az esküt Beledben tette le. Korábbi állampolgárságát a hetvenes évek elején vonták vissza.

Kedden a beledi városházán tette le állampolgári esküjét a helyi (vicai) származású, ám 1956-ban Németországba távozott Szalay Antal.
Gál László jegyző köszöntőbeszédében elmondta, a régió gazdaságának fejlesztésében nagy szerepet játszó gyáros munkáját Kapuvár és Sárvár emlékéremmel, Beled díszpolgári címmel, a kormány pedig lovagkereszttel jutalmazta, de megkapta a Széchenyi Társaság Díját és a „Győr-Moson-Sopron megye gazdaságáért" díjat is. Szalay Antal az elmúlt évben kezdeményezte visszahonosítását. Előzőleg a hetvenes évek elején vették el tőle magyar állampolgárságát.

– Az ’56-os események után november negyedikén hagytam el Magyarországot, majd később a baden-vürttembergi Pforzheimben telepedtem le. Ezt követően először 1967-ben jöhettem vissza az országba – mondta az eskü napján nyolcvanegyedik születésnapját ünneplő Szalay Antal. Elmondta, már az első alkalommal észrevette – nem is nagyon titkolták –, hogy a magyar titkosszolgálat élénken érdeklődik az akkoriban már nagy műszaki gyáraknak dolgozó szakember iránt.

Szalay Antalt (balra) Tompáné Balogh Mária polgármester köszöntötte.
Szalay Antalt (balra) Tompáné Balogh Mária polgármester köszöntötte.

– Nem voltak túlságosan tolakodók, de nem egy üzleti tárgyaláskor megjegyezték vendéglátóim: az a sok antennás autó az én kedvemért áll a kapu előtt – tette hozzá. Később, mikor már egy amerikai érdekeltségű cégnél dolgozott, a cég vezetőinek lett kényelmetlen, hogy a menedzsment tagját üzleti tárgyalásai közben a magyar elhárítás figyeli.

– Poénból néhány esetben előre jeleztem is az engem megfigyelőknek, hogy éppen melyik vendéglőbe tartok ebédelni – mesélte a gyáros. Végül a gyártelepítésekben már szaktekintélynek számító üzletember a hatvanas évek végén Losonczy Pál aláírásával kapott egy, a magyar állampolgárságát visszavonó levelet.

A napjainkig csak német állampolgárként itthon is dolgozó gyártulajdonos köszönőbeszédében Márait idézte: „Magyarnak lenni nem állapot, magyarnak lenni magatartás."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadnapjukat áldozták a falubeliekért

Tovább olvasom