Kisalföld logö

2016. 10. 22. szombat - Előd 4°C | 13°C

Szükség lenne falugondnokra

Zsebeházán is vészesen fogy a lélekszám. Tavaly és tavalyelőtt egy-egy gyerek született a faluban, előtte öt évig egy sem. Ennek ellenére a település polgármestere bizakodó a jövőt illetően.
Nagy Gáborné, Zsebeháza polgármestere nem sokkal megválasztása után azt nyilatkozta: szeretné összefogásra buzdítani a falu lakóit, mivel szerinte a korábbi időszakban nem éppen ez jellemezte a helybelieket. Ma már úgy tűnik, siker koronázza a törekvéseit, hisz minapi beszélgetésünk alkalmával bizakodva említette, hogy „jó irányba haladnak a dolgok".

– Több olyan programot szerveztünk az elmúlt időszakban, ami azt bizonyította, hogy jobban összetart a falu, mint tette régebben – mondta Nagy Gáborné. – Példa erre a falunap, melynek programjain a helyiek és környékbeliek elmondása alapján sohasem voltak olyan sokan, mint tavaly. Az augusztus 20-i nagyszabású ünnepségünket is – amit pályázati pénzből finanszíroztunk – igen nagy érdeklődés kísérte. Ez alkalommal volt a faluban az első tűzijáték. Szerveztünk egészségügyi előadásokat is a csornai Margit Kórház orvosainak részvételével, no meg asszonytornát, melyen hetente kétszer mozoghatnak a hölgyek.

A polgármester elmondta: nem feledkeztek meg a rászorulók támogatásáról és erejükhöz mérten fejlesztették a települést. Százötvenezer forinttal járultak hozzá az evangélikus templom felújításához, kicseréltették az önkormányzati iroda padozatát, és elkezdték a kultúrház felújítását. Új ablakok kerültek a régiek helyére, a helyiségeket tágasabbá tették, felújították a padozatot és beszereltették a gázfűtést. A kultúrház könyvtári részébe pedig számítógépeket szeretnének vásárolni, és internet-hozzáférést terveznek.
A járdafelújítás is aktuális lenne, de ha nem lesz megfelelő pályázat, tolódik a feladat. A közvilágítás korszerűsítése viszont hamarosan megkezdődik.

Zsebeházán tavaly és tavalyelőtt egy-egy gyerek született, azt megelőzően pedig csak öt évvel korábban örülhettek gyermekáldásnak a faluban. Közben évente három-négy haláleset volt. Így aztán nem csoda, ha csökken a lélekszám, manapság alig haladja meg a másfél százat.
– A költségvetésünk – bár még nem fogadtuk el – eléggé szűkösnek tűnik, a kötelező feladatok ellátásán túl nemigen marad pénzünk – sajnálkozott Nagy Gáborné. – Ezért a pályázatokra kell hagyatkoznunk, már amennyiben biztosítani tudjuk az önrészt.

Mindezek ellenére bizakodó vagyok a falu jövőjét illetően, hisz az infrastruktúra rendelkezésünkre áll, és aki igazán szereti ezt a kistelepülést, nem hagyja el. Igaz, a gondjainkat szaporítja, hogy tavaly harmadszorra sem nyertünk a falugondnoki szolgálat létrehozására benyújtott pályázaton, noha minden kritériumnak megfelelünk. Pedig minden illetékes tudja és mondja, hogy milyen nagy szükség lenne falugondnokra az emberek életminőségének javításához. Sok az egyedülálló, idős beteg ember a faluban, ráadásul rossz a közlekedés is. Természetesen az idei pályázaton ismét részt veszünk, reméljük, több sikerrel, mint eddig.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A művelődési központ jövőjéről

Hogyan működhetne hatékonyabban a város művelődési központja? – erre a kérdésre keresik a… Tovább olvasom