Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Szűkítéseket terveznek intézményeikben

Osli - Osliban megszorítások várhatók a helyi intézményekben. Idei fejlesztéseik forrásaira pályáznak. A beköltözőket új házhelyek kialakításával várják.
Amikor Fodor Józsefosli polgármestert a település idei évéről kérdeztük, egy nagy „hát"-tal kezdte a tájékoztatást. Mint mondta, nehéz évnek néznek elébe és a költségvetés jelenlegi helyzetében vélhetően hiánnyal zár a 2009-es büdzsé. – Az elmúlt években rendszeresen „önhikis" költségvetésünk volt, ezáltal tudtuk csak intézményeinket a megfelelő módon működtetni – mondta a polgármester.

Az alapítványi iskola megszűntével Kapuvárral állnak intézményfenntartói társulásban, ami a polgármester szerint némi levegővételt tesz lehetővé a fenntartási költségek csökkenésével. Az iskola és óvoda fenntartási költségeit is igyekeznek lejjebb szorítani, ám ha az idén is sikerül az önhikire pályázni, akkor az intézményfenntartásban – ami a legnagyobb teher a falu költségvetésének – nem lesz fennakadás.

A válság nem marad nyom nélkül Osliban sem, a gazdálkodásunkban lesznek idén megszorítások, melyek egyik elemeként az intézményekben és az önkormányzatnál a létszámok racionalizálása is lehetséges. 

A nehézségek mellett vannak fejlesztési terveik is, melyek között a településközpont csinosítása is szerepel. Erre pályázatokból szeretnének pénzt teremteni. Tervezik, hogy újabb, Hanyi utcai házhelyek kialakításával még tovább növelnék a faluba beköltözők számát.

– A váltás az alapítványi iskolából és óvodából rendben lezajlott, a Vocational Academy Alapítvány és az önkormányzat közt az elszámolás megtörtént – jelentette ki a polgármester. Azt azonban szomorúan tette hozzá, hogy a pedagógusok egy részének a mai napig tartozik munkabérrel az alapítvány.

A Kapuvárral kötött társulás után huszonhat gyermek maradt az osli óvodában, két óvónővel és egy dajkával. Fodor József szerint ez a létszám a következő években – hála a betelepülő fiatal családoknak – vélhetően nőni fog. Az iskola helyben maradt alsó tagozatán huszonegy diák tanul, három pedagógus felügyelete mellett.

– Azt mindenképp ki kell emelnem, hogy alapítványi és egyéb finanszírozással egy angol nyelvi tanárt biztosítunk az osli gyermekeknek – mondta a polgármester. Úgy véli, az intézmények fenntartása elősegíti a betelepülési szándékokat is, aminek áldásos hatásai már napjainkban is megmutatkoznak.

– A helyi fiatal családok és a szülői munkaközösség immáron a harmadik évben rendezett adventi vásárt és az egyik hétvégén jégpartit tartottak a település menti tavon – mesélt a polgármester az élénkülő közösségi életről. Hangsúlyozta, a rendezvény szép példája a civilek és az önkormányzat, valamint a tó tulajdonosa összefogásának.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2009. január 20. 06:39
    „Osiba nemért még el a demokrácia és a jogállamiság? Még mindig a Hany Istók korában élnek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérlakásra számít a pincében élő család

Csatárimajor - Továbbra is nyomorúságos körülmények között, pincében él Csatárimajorban a Pászli… Tovább olvasom