Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Sztrájk az iskolabuszért?

Szeptembertől nem jár iskolabusz Dör és Csorna között. A pannonhalmi térségben is most derült ki, hogy napi három járat helyett ősztől csak kettő viszi a gyerekeket.
Az iskolabusz megszüntetésével a negyven döri, a csornai Széchenyi-iskolába járó diákot menetrend szerinti járatra ülteti a tankerület. A szülők viszont nem értenek egyet a döntéssel. Gyermekeik biztonságát féltik. Az is előfordulhat, hogy hétfőn a döri tanulók nélkül kezdődik meg a tanév a Széchenyiben.


A döri gyerekek hétfőn reggel a megszokott helyen várják a buszt. Ha jön, felszállnak, ha nem, nélkülük kezdődik meg a tanév a csornai iskolában.
A döri gyerekek hétfőn reggel a megszokott helyen várják a buszt. Ha jön, felszállnak, ha nem, nélkülük kezdődik meg a tanév a csornai iskolában.

Az aggódó döri édesanyák a Kisalföldnek elmondták: évekkel ezelőtt, amikor a faluban megszűnt az iskola, a fogadó intézmények versenyeztek a döri gyerekekért. Csornán az iskolabuszt is megígérték. Eddig jól működött a rendszer, a szülők nyugodtan engedték el reggelente a gyerekeket. A tanév kezdete előtt néhány nappal viszont arról értesültek, hogy megváltozik a régi rend. Azt is nehezményezik, hogy mindezt az utcán tudták meg és az iskola nem értesítette őket időben.

– Elégedettek voltunk az iskolabusszal. A gyerekek a kultúrház előtt szálltak fel, az iskola előtt pedig le – mondta Beszprémy Ferencné, aki unokái miatt emelt szót. – Akármilyen idő volt, ha havazott is, a busz jött. A sofőr személyesen ismert minden gyereket, ha valaki késett néhány percet, várt rá. A menetrend szerinti járattól ezt nem lehet elvárni.

A szülők attól félnek, hogy a falun átvezető út melletti buszmegálló veszélyes lesz a negyven gyereknek. Azt mondják, több baleset is történt már ott, ezért nyugodtabbak lennének, ha továbbra is bent, a kultúrház előtt várakozhatnának. Azt sem akarják, hogy Csornán a központi buszmegállóból kelljen kigyalogolniuk az iskolához. „Ki vállalja, hogy negyven, különböző korú gyereket nap mint nap elkísér a nagy forgalomban?" – tették fel a kérdést. Azt meg különösen felháborítónak tartják, hogy mindezzel néhány nappal az iskolakezdés előtt kell foglalkozniuk, holott információik szerint már júliusban eldőlt, hogy szerződést bontanak a vállalkozóval. Kijelentették egymással egyetértve: ha nem a gyerekek érdekei és a szülők elvárása szerint rendeződik a helyzet, az első tanítási napon otthon tartják csemetéiket.

A szülők féltik a döri gyerekeket. A falun átvezető forgalmas út mellett van ugyanis a buszmegálló.
A szülők féltik a döri gyerekeket. A falun átvezető forgalmas út mellett van ugyanis a buszmegálló.

Dóczy Géza, Dör polgármestere megérti a szülők helyzetét. Ő úgy véli, egy dolgot szabad csak figyelembe venni: a gyerekek biztonságát.
– Negyven gyereket nem lehet a forgalmas főutcán lévő buszmegállóban várakoztatni. Veszélyes, hiszen gyerekek, játszanak, szórakoznak. Nem lehet őket egyben tartani, ha csak ketrecet nem építenek nekik. Ha a maszek buszos meg tudta azt csinálni, hogy bejött a faluba és elvitte őket az iskoláig, a Volán-járattól is elvárjuk ezt. Emiatt az esztelen intézkedés miatt egyébként, ha csak nem oldják meg normálisan, a miniszterelnöknek is írni fogok. A döri gyerekek nem kerülhetnek veszélybe mindennap – jelentette ki a polgármester.

A csornai tankerület megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy az érintett tanulók szülei tegnap megkapták a hivatalos tájékoztatást az intézményvezető részéről a 2014–15-ös tanévvel kapcsolatosan.

A tápszentmiklósi, a lázi, a győrasszonyfai, a nyalkai és a tarjánpusztai gyerekeket eddig szerződéses Volán-járat szállította iskolába. Naponta háromszor ment értük a busz: reggel, ebéd után (azokért, akik nem voltak napközisek), illetve négy órakor. Mint megtudtuk Kovács József polgármestertől: az iskolaigazgató a napokban rendelte volna meg a tanévnyitóra a járatot, akkor derült ki számára (is), hogy a tankerület a nyáron szerződést bontott a Volán-társasággal, s ősztől egy másik vállalkozó szállítja a gyerekeket. Ami ennél is fontosabb, hogy nem napi három, hanem csak két járatra kapott megbízást, ami azt jelenti, hogy a gyerekeknek négy óráig bent kell maradniuk az iskolában – ahogy egyébként a jogszabály is szól –, ebéd után nem tud senki hazamenni. Ennek sokan nem örülnek a falvakban, de tenni nem tudnak ellene.

Megnyugtatásnak ugyan kevés a győrszemerei példa, de érdemes leírni, amit Horváth Gyula mondott. Náluk a falun belül Volán-járattal közlekednek a gyerekek az iskolába (buszt a tankerület nem biztosít egy községen belül, csak két település között), de mert mindig van velük kísérő személyzet, ezért eddig nem volt probléma ebből. A feltétel persze az, hogy valakinek ott kell lenni a buszon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egerben szereztek díjakat a citerások

Az Egri Népzenei Gála és Aranypáva nagydíjas versenyen vett részt a napokban a rábaszentmihályi… Tovább olvasom