Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Szorgalmasak és értik a dolgukat

A rábaközi önkormányzati gazdaságok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Éppen ezért a községek fejlesztenek és bővítik a megművelt területet. Állami földet ingyen bérbe viszont nem kértek.
Ingyen ad bérletbe földet a kormány az önkormányzatoknak, hogy fejlesszék közmunkaprogramjukat. Kilencvenegy település élhet a lehetőséggel, összesen 1031 hektáron osztozva. Megyebeli község nincs a listán, noha jó néhány faluban indítottak kertészetet a Start-közmunkaprogram keretében.

Például Rábaszentmihályon, ahol idén már hat hektáron gazdálkodik az önkormányzat. Tízen jutnak munkához és keresethez ily módon. A községben fel is dolgozzák a terményt, és „Szentmihály ízei" fantázianév alatt értékesítik. Két darab, egyenként háromszáz négyzetméteres fóliasátrat is állítanak. Az egyik máris készen van. Sorol benne a karalábé, a retek, a saláta, a hagyma.

A rábaszentmihályi fóliasátorban már sorol a saláta és a karalábé, mutatja Horváth Gábor polgármester.
A rábaszentmihályi fóliasátorban már sorol a saláta és a karalábé, mutatja Horváth Gábor polgármester.

– Nálunk nincs állami földbérletre lehetőség. Ha lenne is, egyelőre elég a hathektáros kertészet. Aztán meglátjuk, hogyan tudunk fejlődni. Az biztos, hogy a közmunkában részt vevő, a gazdaságban dolgozó asszonyok szorgalmasak, értik a dolgukat. Ez pedig már alapja a sikernek. Sok lehetőséget látunk még a községi gazdálkodásban, melyeket lépésről lépésre valósítunk meg – fogalmazott Horváth Gábor rábaszentmihályi polgármester.

Az árpásiak idén kezdik el a gazdálkodást a közmunkaprogram keretében. Szabó András polgármestertől megtudtuk: 8500 négyzetméternyi területet vonnak művelés alá. Egyelőre három embert foglalkoztatnak, akik burgonyát, hagymát, sárgarépát, zöldségféléket termelnek. Az értékesítéssel kapcsolatban a községvezető megjegyezte: a szociális konyhára szállítanak majd, illetve a felesleget feldolgozva értékesítik. Az állami földekkel kapcsolatban Szabó András hozzátette: egyelőre elegendőnek tűnik a közel egyhektáros önkormányzati birtok. Aztán, ha lesz lehetőség, akár bővítenék is.

Ugyanígy gondolkodnak Rábacsécsényben is. Kovács Teodóra polgármester elmondta: ebben az évben kéthektárnyi területet művelnek. Az előző esztendő tapasztalatai biztatóak. Jó volt a termés és az értékesítéssel sem volt probléma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaly ilyenkor már sorolt a borsó

A legidősebbek sem emlékeznek a mostanihoz hasonló márciusi időjárásra. Késésben van a mezőgazdaság,… Tovább olvasom