Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Szóljon hangosan?

A Kapuvár központjában lévő vendéglátóhelyeket már többször feljelentették az önkormányzatnál a hangos zene és utcai zaj miatt. Mindenki keresi a kompromisszumot, már az ombudsman is vizsgálódik.

Borsodi Tamás címzetes főjegyző elmondta, már hosszabb ideje napirenden van a vendéglátóhelyek ügye Kapuváron. A fiatalok többsége éjjel tíz óra után jelenik meg a városközpontban, jó részük általában vándorol egyik szórakozóhelyről a másikra. A bejelentések után már többször mértek zajszintet.

Borsodi Tamás címzetes főjegyző elmondta: a zajszintmérések értékelhető eredményt már csak a Kossuth utca nagy forgalma (60–70 decibel) miatt sem tudtak produkálni. Ezzel együtt a Malom söröző kerthelyiségének nyitva tartását este fél tízig engedélyezték, ezt a korlátozást nagyobb városi ünnepek esetén feloldhatják, a Kossuth utcai presszó terasz iránti kérelmét pedig elutasították.
Borsodi Tamás szerint a szórakozóhelyek egy részének építésekor még nem vették figyelembe a zajvédelmi szempontokat, bár néhányan utólag beépítettek védőeszközöket.

Az önkormányzat rendszeresen tart ellenőrzéseket a rendőrséggel együtt és szabálytalanságok esetén helyben intézkednek. A főjegyző úgy véli, nem lehet cél a kapuvári szórakozóhelyek bezárása, hiszen a helyi fiatalságot nem tehetik ki a hétvégi, vidéki autózgatás veszélyeinek. Borsodi Tamás megjegyezte, az ügyben már az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is vizsgálódik. Ez nem csak helyi probléma, de mindenki számára megnyugtató megoldás egyelőre nem létezik, ezért az ombudsman a jogszabályok változtatására tesz javaslatot.

Birtokháborítási per

Németh Géza, az egyik helyi étterem tulajdonosa elmondta: több társas rendezvényt is tartottak nála, de csak az utóbbi két évben éleződött ki a helyzet, holott itt már közel húsz éve étterem működik. Az egyik szomszéd már többször feljelentette. A tulajdonos próbált dűlőre jutni a lakóval, ám idáig eredménytelenül. A vita odáig mérgesedett, hogy jelenleg egy birtokháborítási per folyik ellene. Németh Géza megjegyezte, a lakó módszereit nem tartja megfelelőnek. Volt olyan rendezvénye, ahol fahusánggal verte az étterem kapuját a szomszéd, sőt, már a szórakozó vendégeket is megfenyegette. P ezért hitelrontási pert fontolgat az elégedetlenkedővel szemben. Németh Géza kijelentette, a sok vita miatt a hónap végén bezárja az éttermet, s így az itt dolgozó nyolc-tíz ember munkahelye is megszűnik. A konkrét üggyel kapcsolatban a főjegyző elmondta, az új bérlőnek addig nem adnak működési engedélyt, amíg a folyamatban lévő per le nem zár ul.

Zajvédő falak, légkondicionáló és polgárőrök

Néhány szórakozóhely tulajdonosa már konkrét intézkedéseket tett a vélhető zajártalom megszüntetésére. Ifjabb Mészáros Sándor elmondta, belül légkondicionálót szereltek, hogy a nyitott ajtón ne szűrődjön ki a zene. Kerthelyiségükre több százezer forintért zajvédő függönyöket raktak. Ezeket most nem használják a korlátozott külső nyitva tartás miatt. Egy másik mulató vezetője, Baranyai Balázs kijelentette: többször érte őket elmarasztalás az önkormányzathoz érkezett bejelentések miatt.
Véleménye szerint inkább szórakoztatni szeretnék a kapuváriakat, mintsem vitázni velük. Ennek érdekében félmillió forintért zajvédő falat szereltek a kerthelyiségre és a környezetvédelmi hatósággal tanulmányt készíttettek a zajártalomról. A vizsgálat, amire több százezer forintot fizettek, számukra pozitív eredménnyel zárult, jelenlegi állapotukban minden előírásnak megfelelnek. Baranyai Balázs hangsúlyozta: eddig is és ezután is tör ekednek a párbeszédre az érintett lakókkal. Szándékaik bizonyítására a közeli vendéglőkkel együtt polgárőröket alkalmaztak az utcai rendbontások megfékezésére.
(Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a panaszosokat is, ám ők nem kívántak nyilatkozni.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A súlykorlátozás miatt megélhetését félti a vállalkozó

A Csornán nemrégiben bevezetett forgalmirend-változás hátrányosan érinti az egyik helyi vállalkozót.… Tovább olvasom