Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Szociális segély helyett munkahelyet

Kistérség - Április elejétől az eddigi rendszeres szociális juttatások helyett munkaalkalmat teremtenek a rászorulóknak. A Kapuvár–beledi kistérségben ez közel ötven embert érinthet. A programban továbbképzési lehetőség is van a nyolc általánost el nem végzetteknek.
A rendszeres szociális segélyben részesülők munkába állítását célozza meg az áprilistól induló, úgynevezett „Út a munkába" program. A szociális törvény változása miatt a munkaügyi központok nyújtanak segítséget az előbbi feladatot megkapott önkormányzatoknak. Ennek egyik első lépése volt az az előadás, melyet a Kapuvár–beledi kistérség polgármesterei előtt tartott a minap Kiss Ambrus, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója.

A program lényege, hogy az eddigi rendszeres szociális segély helyett munkát, közcélút adjanak a rászorulóknak. A főigazgató elmondta, a segélyben részesülők egészségügyi helyzete, iskolai végzettsége és kora figyelembevételével, az önkormányzatok által meghatározott munkakörökben közcélú munkákat végeznének. A kistérségben ez közel félszáz segélyezettet érint. A 35 év alattiak közül azok, akiknek nincs meg a nyolc általánosról szóló bizonyítványuk, a szombathelyi regionális munkaügyi központon keresztül képzésben vesznek részt. A kistérség fogja kidolgozni a közcélú munkavégzés tervezetét és meghatározza a munkák helyét és fajtáját is.

– A program április elejétől indul, és hosszú távra tervezünk – mondta a főigazgató. – Egy-egy segélyezett három hónapig vehet részt a nyugdíjjogosultságot és szolgálati időt is adó munkákban. Azután a tervek szerint a sorban mögöttük álló további rászorulók kapnak lehetőséget a programtól. A főigazgató szerint a résztvevők közül a közcélú munka után többen visszakerülhetnek akár a versenyszférába is. Az 55 év felettiek, az egészségkárosodottak és 14 év alatti gyermeket nevelők nem kötelezhetők a rendszerben meghatározott munkavégzésre, részükre továbbra is biztosított a rendszeres szociális segély.

Olvasóink írták

 • 3. pampus 2009. február 25. 13:25
  „Szerintem minden megyében vannak "felelős" politikusok akiknek az is dolguk, hogy munkahelyeket és a hajléktalanoknak lakhatást biztosítsanak! Persze ha nincs aki e tevékenységül elégtelenségét számon kérje akkor e sajtóban lehet egymást szidni, ócsárolni. lehet bár minek elmondani csupán ez ügyről lehessen elterelni a figyelmet!”
 • 2. arany 2009. február 18. 19:04
  „rivotril2mg

  Természetesen a munkát tudnának végezni, nekik megfelelőt fel lehetne őket is emelni a szarból, de azzal, hogy leírják az emberek közül a legnehezebb. Remélem te a rivotril2mg-tól jól vagy és nem kell keményebb szer, mert munkádat akkor nehezebben tudnád elvégezni. Tudom, hogy ez csak egy álnév és valódiban te nem is szeded. Kérlek gondolkozz , hogyan is lehetne a munkanélkülieknek megfelelő munkát adni vagy képezni.”
 • 1. rivotril2mg 2009. február 18. 18:36
  „de mivel mindegyiknek van 5 osztálya meg mindegyiknek szét marta a gyomrát meg a máját az alkohol így természetesen alkalmatlanok minden nemű munkára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy idők tanúja ment el Kónyból

Meghalt Kóny legidősebb lakója. Kertai Imre bácsi 93 évet élt. Vele együtt sírba szállt megannyi… Tovább olvasom