Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Szobrot állítanának Hany Istóknak

Az erősen elalgásodott kapuvári Váti-tó tisztítását az üzemeltető egyesület már megkezdte. A munkálatokat a Kapuvári Napok rendezvényeire szeretnék befejezni.
Nyárra erősen elalgásodott Kapuváron a Váti-tó. Korábban szebb napokat is megért a vízfelület: többször adott otthont rangos modellversenyeknek és a horgászok is kedvelték. A fenntartása körüli hercehurca miatt azonban napjainkra szinte használhatatlanná vált a hely.

Korábban évente többször tisztították

Németh István, a korábbi fenntartó tájékoztatása szerint a sekély víz, ami a legmélyebb részen is legfeljebb másfél méter, a napsütés hatására erősebben melegszik, s így a növényzet burjánzásnak indul. Ez oxigént von el a vízből, ami a halaknak sem jó és a víz minőségét is rontja, az esztétikai szempontokról nem is beszélve. A partközeli növények túlburjánzása viszont nem okozhat problémát. Németh István elmondta: évekkel ezelőtt egy saját készítésű szerszámmal évente többször is megtisztították a medret. Kiszedték az algákat és frissítették a tó aljának talaját is. Egy-egy alkalommal másfél pótkocsi algát és szemetet távolítottak el a mederből.

Kétszázezret nyert az új kezelő

Tavaly a tulajdonos önkormányzat nyílt pályázat útján hirdette meg a vízfelület hasznosítását. Több jelentkezőből végül a helyi Rábaköz–Hanság Turisztikai Egyesületre esett a választás. Az elképzelésekről Magyar Attila, az egyesület alelnöke elmondta: a horgászati hasznosításon kívül kulturális programokat szerveznek, de igény szerint biztosítják a helyet a modellezőknek is. Ennek érdekében pályázatot nyújtottak be a megyei környezetvédelmi alaphoz. Ebből kétszázezer forintot meg is nyertek. A pénzből már elkezdték a medertisztítást. A hónap végén tartandó Kapuvári Napok rendezvényeire már a megszépített tó várná a modellezőket.

Téli programok, haltelepítés

Tervezik a haltelepítést is, a halászati jog intézése már szintén folyamatban van. Téli programokat is terveztek, amelyhez a közeli mozi egyik termét állítanák be melegedő- és öltözőhelyiségnek. A kulturális programok tervezésekor felmerült egy víziszínpad ötlete is.
Magyar Attila megjegyezte: fontolgatják egy Hany Istók-szobor felállítását, hiszen a város jelképének is tekinthető alak leghitelesebb helye a vízparton lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kést emelt az anyós a menyére

Életveszélyt okozó testi sértés miatt folytatnak eljárást azzal a 74 éves csornai asszonnyal… Tovább olvasom