Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Szlovák húsból magyar bécsi szelet

Normalizálódik a piac, állítja több sertéstartó. A mostani 300 forint körüli felvásárlási árral már-már elégedettek. Ez a bolti árakon is látszik, egyre drágább a hús. A képet bonyolítja, hogy magyar felvásárlók járnak Szlovákiába, de kapható nálunk osztrák áru is.
A disznóhús bolti ára egyre kúszik fölfelé. Információink szerint mivel az élősúly ára a jövő héttől húsz forinttal nő, ez a tőkehúsnál 10–20 százalékos növekményt jelent.

A határ mentiek már most Ausztriában vásárolják meg a konyhára valót, sőt osztrák hentesek is felbukkantak nálunk.
Eközben az ólak zöme kiürült a Rábaközben is, mivel a gazdák beleuntak a tavalyi állandó bizonytalanságba. A sertéshelyzet külföldön is hozzánk hasonlóan alakult: a felvásárlási árak Ausztriában és Szlovákiában is most normalizálódnak, így a bolti árak ott is emelkednek.
Markotabödögén Németh Antal kivárta a két „szűk esztendő" végét. A sertéshelyzet külföldön is hasonlóan alakult: a felvásárlási árak Ausztriában és Szlovákiában is most normalizálódnak, így a bolti árak ott is emelkednek.

„ A közepesnél jobb"

Markotabödögén Németh Antal kivárta a két „szűk esztendő" végét. Azt mondja: a gazdáknak leginkább a stabil árakra van szükségük, hogy tervezni tudjanak. A markotai termelő nyolcvan anyadisznót tart.
– Az elmúlt két év katasztrofális volt, ha valakinek nem volt elegendő tartalékja, bedobhatta a törülközőt – osztotta meg tapasztalatait a Kisalfölddel Németh Antal –, 190 és 200 forintos kilónkénti felvásárlási árral ugyanis nem lehetett talpon maradni, fejlesztésre pedig nem is gondolhattunk, hiszen a szinten tartás is gondot okozott. Most 290 forintot adnak a disznóért, amire azt mondhatom, hogy a közepesnél valamivel jobb. Szerencsére, nekem biztos piacom van, megbízható a partner, korrekt a kapcsolatunk.

Németh Antal fajtatiszta állományt tart, azaz idegen állat nem kerülhet a telepre. Ez állat-egészségügyi szempontból nagyon fontos és az állomány értékét is növeli. A jövőt illetően a gazda bizakodó.
– Ha a nemzeti vidékfejlesztési tervet az uniós szempontok szerint alkalmazzák, akkor a családi gazdaságok, kistermelők is életben maradnak. Például Németországban az átlagos birtokméret 15 és 50 hektár között van, de a kisebb gazdaságok is megkapják a támogatást ugyanúgy, mint a nagyobbak. Sajnos, Magyarországon egyelőre nem ez a jellemző és a beígért támogatást sem kaptuk meg, a 2000 forintot, minden leadott darab után. A miénk családi gazdaság és ha minden rendben lenne, stabil árakkal, tervezhető jövővel, akkor egy öttagú családot ez az állomány el tudna tartani.

Háromszáz forintnál több lesz

Kiss M. Vencel Kapuváron másfél éve abbahagyta a „disznózást". Mint mondta, több veszteséget a gazdasága már nem tudott elviselni. Most azonban azon gondolkodik, hogy újra belevág.
– Úgy látom, hogy most megfelelően alakul a piac, az árak is kezdenek emelkedni. Ez a mostani 300 forintos kilónkénti felvásárlási ár elfogadható, de én bízom benne, hogy még emelkedni fog – indokolta döntését a kapuvári gazda.

A magyarok 46 koronát is megadnak

A szomszédos Szlovákiában is csökkent a sertésállomány: az egy évvel ezelőttihez képest 14 százalékkal kevesebb disznót tartanak. A visszaesés a több éve tartó, alacsony felvásárlási árak számlájára írható.

„ Miután euróban számolunk, nagyon drágák vagyunk, viszont három évvel ezelőtt még pont fordítva volt. Akkor könnyen exportálhattunk Ázsiába is, jók voltak az árak és sokan kezdtek ezzel foglalkozni."
Az eddigi alacsony felvásárlási árak miatt – 30–33 szlovák korona (1 korona 6,6 forint) – számos dél-szlovákiai termelő teljesen felszámolta állományát. Korábban szinte minden csallóközi magánháznál tartottak 1–2 malacot: mára sokan ezt is abbahagyták. Szlovákia korábban nem exportált élő állatot vagy sertéshúst, csak késztermékeket. Az import viszony jelentős volt.

Az élő állat, illetve sertéshús többsége Csehországból érkezett. A felvásárlási árak egy-másfél hete kúsztak fel 40 koronára, sőt, a napokban már 43 koronát is megadtak a disznó kilójáért, miközben már a minőséget sem ellenőrzik. Érdekesség, hogy magyar felvásárlók is betörtek a piacra, és egészen magas, 46 koronás árat kínálnak.

Ausztriában ötödével kevesebb a disznós gazda

Ausztriában, Burgenlandban tavaly 2500 gazda foglalkozott sertéstartással, 20 százalékkal kevesebb, mint a korábbi években. Az állományban a csökkenés 6,5 százalékos volt. Dr. Somogyi Balázs, az agrárkamara igazgatóhelyettese azt mondja, ez kizárólag az alacsony felvásárlási árnak tudható be.

– Az utóbbi években egy euróra esett vissza a sertéshús felvásárlási ára, ami katasztrofális helyzetet eredményezett – mondta dr. Somogyi Balázs. – Azt hiszem, a mélyponton már túl vagyunk, de még mindig nagyon messze az egészséges állapotoktól, azaz az 1,8 eurós ártól.
Ausztriában a sertéstartók nem kapnak támogatást, mert az állattenyésztés odakint összefügg a növénytermesztéssel. A gazdák ugyanis csak akkor kapnak engedélyt „disznótartásra", ha megfelelő földterülettel is rendelkeznek. Ez a folyékony trágya elhelyezésével függ össze. Egy osztrák gazdának, aki évente ezer sertést ad le, körülbelül hetvenhektáros birtokkal kell rendelkeznie.

A sertéstartást sehol sem támogatja az EU

– A sertéstartásra azért is nincs támogatás, mert az Európai Unió veszteséges gazdaságot nem támogat, azaz aki életképes, az talpon marad, aki viszont nem, abbahagyja a termelést, mert csak túltermelés lesz és az árakat nyomják lefelé – jelentette ki dr. Somogyi Balázs. – Egészséges verseny alakul ki ezen a területen is, és ha a minőség megfelel, akkor a dán vagy holland, de a magyar hús is a piacra kerülhet. A kamarai vezető arról is beszélt, hogy az unióban megtermelt sertést a világpiacon nagyon nehéz értékesíteni, mivel az euró a dollárhoz képest megerősödött.

Szlovákiában az üzletláncok máris reagáltak a kialakult helyzetre: a hús és hústermékek bolti ára 10–20 százalékkal emelkedett. A Billa e heti akciós kínálatában például 119,90 koronáért (792 Ft) kínálja a sertéskarajt vagy a szeletelt tarját csonttal. A Carrefourban a lapocka akciós ára június 29-éig 109 korona (719 Ft) kilónként.
Ausztriában egy kiló rövid karajt 4 euróért (1040 Ft) árusítanak, ugyanez csont nélkül 4,5 euró. (1170). A tarja 2,7 (702 Ft), a comb 3 (780 Ft), a lapocka 2 euróba (520 Ft) kerül. Magyarországon a rövid karaj 900–1000 forint körül van, a hosszú 900 forint. A comb kilója 880, a tarja 730 forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gazdáknak gondot okoz

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a… Tovább olvasom