Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Szívesen látott külföldiek

A rábaközi falvakat kedvelik a külföldiek, amit bizonyít, hogy szinte minden községben található néhány, leginkább osztrák, német, svájci tulajdonban lévő ház.

(illusztráció)
A többség a portáját rendben tartja, gondot fordít környezetére, persze akadnak kivételek is, akik hagyják, hogy házukat felverje a gaz és ezzel csúfítják a települések képét. Általános vélemény a külföldiekről, hogy felverik az ingatlanárakat, ezáltal lehetetlenné teszik a helybeli fiatalok lakáshoz, így önálló otthonhoz jutását.
Ezt a nézetet nem osztja Pap Lajosné, Mihályi polgármesterasszonya.
– A mi falunkba a kilencvenes évek elején érkeztek meg az első külföldiek. Az ő példájukat követve ma már jó pár mihályi ház van a birtokukban – mondta a Kisalföldnek a polgármester. – Igaz, hogy ők magas árat tudnak fizetni egy-egy ingatlanért, de ez természetesen múlik a másik félen, azaz az eladón is. Nálunk a külföldiek megjelenése után is tudtak mihályi fiatalok házat vásárolni, és a környékbeli falvakból is többen jöttek be hozzánk.
Pap Lajosné tapasztalata szerint a nyugatiak könnyen beilleszkednek mihályi életébe, persze ez azon is múlik, hogy milyen fogadtatásban van részük.
– Rendszeresen meghívjuk a külföldieket is a rendezvényeinkre, a legnagyobb érdeklődés mindig a falunapot és a búcsút kíséri részükről és úgy vettem észre, hogy jól érzik magukat közöttünk – mesélte Pap Lajosné. – A polgármesteri hivatalban is rendszeresen vendégeskednek, felkeresnek bennünket, ha valamilyen problémájuk akad, mi pedig a lehetőségeinkhez mérten próbálunk segíteni nekik.
– Általában csak nyáron vannak itthon, bár olyanok is akadnak, akik az év nagy részét inkább Magyarországon töltik. Ilyenkor kertészkednek, vagy kirándulnak. Elsősorban a régi házakat keresik, melyeket aztán eredeti állapotukba újítanak fel, de Mihályiban vettek meg jó néhány hatvanas, hetvenes évekbeli épületet is.
Többségük szépen rendben is tartja a birtokát, parkosít, virágokat ültet, de sajnos akad kivétel is, aki csak a bodzabokrokat „ termeszti " a területén.
Közvetlenül nincs anyagi előnyünk a jelenlétükből, persze az a falu hasznára válik, ha itt költik el a pénzüket, és itt veszik igénybe a szolgáltatásokat. Mi azon igyekszünk, hogy jól érezzék magukat nálunk, ha már a mi falunkat választották.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Percek alatt borult lángba a tető

Leégett egy családi ház teljes tetőszerkezete minap Kapuváron, a Dózsa György utcában. A tüzet az… Tovább olvasom