Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Szinte fillérekből parkosítanak a rábaközi falvakban

Olcsón, a helyiek összefogásával és a közhasznú alkalmazottak segítségével tartják rendben a közterületeket a települések.

˝A szép környezet nem pénzkérdés˝ – mondta Fehértó polgármestere.

A rábaközi településeken élők úgy teszik széppé környezetüket, hogy sok pénzbe se kerüljön, mégis mutatós legyen. A helybeliek virágokat nevelnek és ültetnek ki. Mérgesen például csak azért költenek el most ötvenezer forintot, mert díszfákat vásárolnak. ˝Meg is lehet nézni a falu parkjait˝ – mondta az ottani polgármester.

Fehértó utcái mindig gondozott, szép képet mutatnak. A polgármester szerint nem pénzkérdés a parkok rendezése.

– Az önkormányzat közcélú munkatársai sokat fáradoznak, de szerencsére a helyiek is partnerek a virágosításban. Összeget így nem is tudok mondani, minimális pénzt fordítunk erre a célra. Nagyon kevés virágot kell vásárolnunk a közterületekre, hiszen mi magunk bujtatjuk, nevelgetjük a növényeket és úgy ültetjük ki. Azonkívül, hogy szép a környezetünk, még egy nagy előnye van munkánknak. Megszűntek a községben a szemétlerakók, senkinek nincs szíve ugyanis a virágos parkokban leborítani a hulladékot – fogalmazott Tóth Alice.

Mérgesen húsvét után kezdik a parkosítást, a polgármester tájékoztatása szerint 50–60 ezer forintot költenek el. Azért ennyit, mert díszfákat vásárolnak és ültetnek ki, illetve az elöregedett fenyőfákat is pótolják.

Pásztoriban is az önkormányzat közhasznú munkatársai tartják rendben a parkokat.
Pásztoriban is az önkormányzat közhasznú munkatársai tartják rendben a parkokat.

– Büszkén mondhatom, hogy meg lehet nézni a település parkjait. A virágosításban szinte mindenki részt vesz, az önkormányzatnak, de egymásnak is segítenek a mérgesiek – jegyezte meg Balázs Vince.

– Egynyári növényeket szereztünk be és kiültetjük a telelőket is. Nem mindegy, hogy milyen környezetben töltjük mindennapjainkat, ezért odafigyelünk a közterületekre. Így vonzóvá akarjuk tenni a falut.

Nem mindegy, hogy milyen környezetben töltjük mindennapjainkat, ezért odafigyelünk a közterületekre.
Tárnokrétiben szintén úgy oldják meg a közterületek rendben tartását, hogy lehetőleg ne kerüljön sokba. Jankovits Ferencné polgármestertől megtudtuk: a parkokban elsősorban rózsák díszlenek, újakat nem kell vásárolniuk, esetleg egy-egy tő szorul pótlásra. ˝A községben működő közalapítvány nemrégiben pályázatot nyert játszótér és park kialakítására. Ez nagyobb munka lesz most a tavasszal, de a támogatásból meg tudjuk valósítani˝ – mondta.

Szanyban virágokat nem ültetnek, de gondozzák az örökzöldeket, a zöldterületeket. Az önkormányzat közhasznú foglalkoztatottjainak feladatai közé tartozik ez is. A szanyiak amúgy most éppen nagyszabású parkosításra készülnek. LEADER-pályázaton nyertek támogatást a templomtér átalakítására. Már kivágták az elöregedett, veszélyes fákat és a fejlesztés során sétálóutakat építenek, padokat helyeznek ki és növényeket is ültetnek.

Olvasóink írták

  • 2. tettes 2010. április 03. 19:17
    „Csornán is fillérekből csinálják,csak milliókat kérnek érte.”
  • 1. Roben 2010. április 03. 10:26
    „Ezek nagyon találékony emberek!Győrben is igy kéne csinálni!Az embereknek kéne rendezni a parkokat,nem pedig a "fagyilkos" Kommunálisnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél millió forintra pályázhatnak a civilek Kapuváron

Az önkormányzat pályázatot hirdet a városban működő civil és nonprofit szervezetek programjainak… Tovább olvasom