Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Szinte csak uniós pénz jut beruházásokra

Saját erős fejlesztés szinte nincs, leginkább pályázati forrásokból jut fejlesztésre a rábaközi kisvárosokban.

Kijelenthető, a rábaközi kisvárosok fejlesztéseiben a pályázati forrásokhoz képest töredék a saját erő. Ez Kapuváron tizede, Beledben negyede az összes fejlesztési forrásnak. Csorna erőit leköti az ároképítés. A városházákon a pályázatírás jobbára megmarad házon belül, a nagyobb projekteknél egyedi megbízások vannak. Ezek éves költsége milliókra rúg.

– Kapuvár utóbbi években megkezdett nagyobb beruházásait szinte mind pályázati forrásokból valósítottuk meg – mondta Hámori György polgármester. Ezek egyike a napjainkban is futó, közel százmilliós bölcsődei átépítés, melyet várhatóan tavasz elején fejeznek be.

– Ha az utóbbi év pályázatait nézzük, a nagyjából 150 milliós pályázati pénz mellé 20–25 milliós saját erőt tudtunk tenni – mondta Hámori György és kiemelte: a pályázatok jó részét a városháza munkatársai készítik.

Kapuvár közel kétszázmilliót költ bölcsődei, óvodai fejlesztésekre (képünkön a készülő bölcsőde).
Kapuvár közel kétszázmilliót költ bölcsődei, óvodai fejlesztésekre (képünkön a készülő bölcsőde).

Az utóbbi években csak a nagyobbak elkészítésére bíztak meg külsős cégeket. Ám az ő költségeiket is a pályázati pénzekből fedezik.
A város a továbbiakban is jobbára uniós pénzt vár mind a gyógyturizmus, mind a szálláshelyek, mind az ipari park fejlesztéseihez.
Beledben Kapuvárhoz hasonló az arány: a 40–50 milliós pályázati beruházási pénzek mellett alig 10–15 milliós a saját erő. Ha ehhez hozzáadjuk a legfrissebben tervezett ipari területi beruházások több százmilliós elképzeléseit, akkor az arány még jobban a pályázati források felé tolódik. Belednek 8 milliós nyertes pályázata van idénre egy szabad-
időpark kialakítására, 6 milliós pályázati és ugyanennyi önrész mellett újítják meg a kastély tetőszerkezetét, s folytatják az óvoda felújítását és különböző sporttémájú fejlesztéseket.

Tompáné Balogh Mária polgármester elmondta: a pályázatok jó részét a városháza szakemberei készítik el. A nagyok egy részével bíznak meg külsősöket.

– Néhány éve egymilliót költöttünk egy energetikai pályázat megírására. Ennek is 80 százaléka beépíthető volt a pályázatba. Tavaly pedig egy angol nyelvű pályázat ezer eurójába került a városnak – mondta Tompáné Balogh Mária. Hozzátette, a pályázatok elkészítésében személyesen is közreműködik.

A beledihez hasonló nagyságrendű pályázatírási költségekről beszéltek lapunknak Csornán is. Nagy Eszter aljegyző elmondta: az elbírálásra váró, közvilágítás energiatakarékos átalakítására benyújtott pályázatukat külsős cég készítette.

A 66 milliós pályázati összeghez 1,4 milliós pályázatírói költség társult. Csornán is létesült műfüves pálya 144 milliós beruházással. Tavaly fejeződtek be az északnyugati városrész – 109 milliós – csapadékvíz-elvezetési munkái és szintén az elmúlt évben valósultak meg a hulladékgazdálkodási fejlesztések 37 milliós pályázati önrész vállalása mellett.

– Ugyancsak pályázati forrás felhasználásával 3,9 milliót költöttünk tavaly utak helyreállítására. Az önkormányzati önrész biztosításával idén a CSSE-sportöltözőre 8 milliót tervezünk fordítani – mondta Nagy Eszter. Ez évben a premontrei renddel közös LEADER-pályázaton a város 15 milliót játszóterekre, mintegy 18 milliót pedig a gimnázium tornatermére fordít. A hőszolgáltató gazdaságosabb üzemeltetése érdekében tavaly 28 milliós, idén pedig 51 milliós beruházást indít el a Csornahő Kft.

– Csorna saját erős munkára több pénzt nem tud biztosítani, jelentős költségvállalást jelent még a városnak a bősárkányi gesztorsággal készülő szennyvíztelepi beruházás. Ez 28 milliós önrészt igényel a városi kasszából – tette hozzá a csornai aljegyző.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helytörténész, családkutató és amatőr borász

Családfakutatásai nyomán már szinte a teljes farádi lakosságot megismerte a helyi Élő Imre. Tovább olvasom