Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Szilsárkány: kavics után kutatnak

Szilsárkány polgármestere sérelmezi, hogy nem kaptak tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy a település határában kavicskutatást végeznek. A kutatást követő esetleges bányanyitást a helyiek ellenzik.
A hírek szerint hamarosan kavicskutatás kezdődik Szilsárkány határában, amit akár bányanyitás követhet.
– Körjegyzőségünk állásfoglalásra kötelezett hatóságként, illetve az önkormányzat mint érintett levelet kapott a Veszprémi Bányakapitányságtól – kezdte Zöld Péter polgármester. – Ebből kiderült, hogy Szilsárkány és Szil külterületén összesen 72 hektáron kavicskutatásra adtak engedélyt. A felsorolt helyrajzi számú területek között szántóföld és önkormányzati út egyaránt található. A tulajdonosokat természetesen izgatja, mi történik. Igazából nem is a kutatástól félnek, hanem attól, ami azután következhet. Nevezetesen az, hogy a területen kavicsbányát nyit egy soproni vállalkozás, amely a kutatási engedély tulajdonosa.

A polgármester elmondása szerint a földtulajdonosok több szempontból is ellenzik a bányászatot. Vannak ugyanis, akik a föld hasznából élnek, így szó szerint kihúznák a lábuk alól a talajt. Az önkormányzatnak meg azért nem tetszik az ötlet, mert ebből a községnek semmiféle előnye sem származik. Kára viszont annál több, hisz a teherforgalom megnövekszik, ezért az utak tönkremennek. Ha pedig esetleg éjszaka is szállítanak, az utak mentén élők pihenni sem tudnak.

– Mindemellett a felszín alatti vizek mozgását is befolyásolhatja a bányászat, sőt, a faluban lévő épületek állaga is megváltozhat – tette hozzá a falu vezetője. – Így mi ezt a bányászati elképzelést sérelmesnek tartjuk. Korábban ugyanennek a cégnek már volt ilyen próbálkozása, de akkor a tulajdonosoknál igen nagy ellenállásba ütköztek és lemondtak a bányászatról. Most újra mozgolódnak.

„ Ez az eljárás sértő a földtulajdonosokra és sértő a település vezetésére is, hisz minket nem tájékoztattak. Kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, hisz nincs jogalapunk arra, hogy a határozatot megfellebbezzük, mivel a bányászati jog erősebb a tulajdonjognál."

– Ettől kezdve, ha a soproni cég elvégezte a kutatást, megszerezte a bányászati jogot és megvásárolja a földet, kezdheti a kitermelést és esetleg csak idő kérdése, hogy a vállalkozás bányája mind jobban kiterjedjen – tette hozzá a polgármester. – Érdekessége a tervnek, hogy a kutatás során okozott károk megtérítésére ötvenezer – nem tévedés – forintot helyeznek letétbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aköltségvetési hiányt önhikiből pótolják

A szárföldi költségvetést a nemrég – önkormányzati pénzből – kialakított telkek… Tovább olvasom