Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szili Jézus vigyázza a szanyi óvodásokat

Ünnepélyesen is átadták a szanyi gyerekeknek, óvónőknek és dajkáknak a felújított óvoda épületét. Az intézmény falára a szili iskola egykori keresztjét is elhelyezték.

˝Ebben a klassz oviban minden nagyon rendben van˝ – szavalták a szanyi óvodások pénteken, amikor birtokba vették új otthonukat. A Kerekerdő Körzeti Óvodát a helyi önkormányzat pályázati támogatásokkal és önerőből újította fel. Az intézmény aulájában egy feszületet is elhelyeztek, amely Szilból került Szanyba.

– Ötéves munka zárul le az óvoda ünnepélyes átadásával – fogalmazott köszöntőjében Németh Gergely polgármester. – Eredményeként sikerült huszonegyedik századi körülményeket kialakítani, melyek méltók a mikrotérségi központhoz.

Szanyban az óvoda 1950-től a volt püspöki kastélyban működött. A jelenlegi intézményt 1981-ben adták át, 1992-ben bővítették. Az elmúlt években aztán kiderült, hogy az akkori technológia nem jelentett hosszú távú megoldást. A lapos tető beázott, az épület állaga egyre romlott. A község többször pályázatott sikertelenül, ezért 2009-ben saját forrásból építették át a tetőzetet. Tavaly aztán két pályázatuk is eredményes lett. Uniós forrásból 41,9 millió, az önkormányzati minisztériumtól 13,8 millió forintot nyertek. A szükséges önerővel kiegészítve a pénzből kívül-belül felújították az intézményt. Új bútorokat, játékokat is vásároltak. A munkát a közbeszerzési eljáráson egy szanyi cég nyerte el, amely helyi alvállalkozókat is foglalkoztatott.

A szanyi gyerekek pénteken ünnepélyesen is birtokba vették felújított óvodájukat.
A szanyi gyerekek pénteken ünnepélyesen is birtokba vették felújított óvodájukat.

A Kerekerdő óvoda falára egy kereszt is felkerült, mégpedig Szilból. Történetét Németh Gergely ismertette: eszerint 1948-ban, a szili katolikus iskola megszüntetésekor a kereszteket is eltávolították a termekből. Az egyiket egy ott tanító szanyi származású pedagógus, Varga Teodóra kedves nővér szülőfalujában őrizte az elmúlt évtizedekben, örökösei, családja a megújult óvodának ajánlották fel a feszületet. A polgármester, mielőtt átadta Kovácsné Varga Tünde óvodavezetőnek, elmondta: a kereszt a gyengét erősíti, az erőset alázatra kényszeríti. „Legyen ez a kereszt óvodánk falán mindaddig, míg Szanyban gyerekek lesznek, és amíg óvodánk működik" – fűzte hozzá a községvezető. Az ünnepségen a gyerekek műsorral, dalokkal, versekkel, tánccal köszönték meg felújított otthonukat. Az épületet és lakóit Tóth Imre helyi plébános áldotta meg.

Olvasóink írták

  • 2. árnyék 2011. szeptember 19. 08:58
    „Tisztelt 1. segeta !
    Tökéletesen igazad van! És van még egy fontos dolog, amiről oly sokan megfeledkeznek. Szeretik Jézust a kereszten függve erőtlennek bemutatni!! Pedig abból az állapotából Ő már több mint kétezer éve kilépett! Mindenkinek üzenem, hogy: FELTÁMODOTT!”
  • 1. segeta 2011. szeptember 18. 15:23
    „A kedves cikkíró figyelmébe ajánlom, hogy az a Jézus, akit kereszten függve szoktak ábrázolni, csak EGY van, a názáreti. Nem szili. S. Géza”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Toldi utcát Csornán

Pénteken tartották a Toldi utca felújításának ünnepélyes átadását. Tovább olvasom