Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Szil jóval a normatíván felül támogatja intézményeit

Szilban jó eredménynek tartanák, ha a jövő évi elképzeléseket legalább az idei szinten tudnák megvalósítani. Ám hogy erre mekkora az esély, azt egyelőre a falu vezetői sem tudják.
Lengyel Lajos, Szil polgármestere nem az ifjabb generációhoz tartozik, ám önkormányzati tisztségviselőként mégis újoncnak számít, hisz a tavaly októberi választás előtt határozta el először, hogy a sok évtizedes vezetői tapasztalatát a falu érdekében próbálja hasznosítani.

– Jó évet tudhatunk magunk mögött, hisz amit a képviselő-testülettel együtt vállaltunk, azt teljesítettük – állítja Lengyel Lajos. – Felújítottuk a Dózsa György utca 265 méter hosszú harmadik szakaszát. Ez 6,8 millió forintba került, az összeg hatvan százaléka állami támogatás, negyven százalék az önrész. Befejeződött a közvilágítás korszerűsítése a templom és az emlékművek díszkivilágításával 6,5 millió forintért. Hozzáláttunk az óvoda épületének rendbetételéhez is. A munka elvégzéséhez 5,5 millió forintra van szükség.

Pályázat útján sikerült 3,3 millió forintot nyerni, de a rekonstrukciót a jövő évben tudjuk folytatni, mivel a pénz nagyobbik részét akkor kapjuk meg. A falu „városias képének" kialakítása érdekében renováltattuk az első világháborús emlékművet a Hunyadi téren, s ezzel együtt ugyanott elkészült egy buszforduló és park. Erre a célra saját forrásból hárommillió forintot fordítottunk. Cserére szorult a temető kerítése is, a sírkertben pedig díszfákkal pótoltuk azokat az ötvenéves fenyőfákat, amelyeket a szárazság és rovarkár miatt ki kellett vágni.

A polgármester közölte: Szilban is készülnek a jövő esztendőre, amely az eddigi értesülései szerint nem lesz könnyű. Úgy tűnik, hogy az intézmények fenntartása például komoly erőpróba elé állítja az önkormányzatot. Az óvoda jelenleg 40 gyerekkel működik, és van két tagóvoda is, egyik Sopronnémetiben, a másik Pásztoriban. Ezen gyermekintézmény fenntartására normatíván felül hárommillió forintot kell költeni. A Körzeti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola – ahol szeptemberben kezdődött a néptánc- és zeneoktatás – szintén normatíván felül 5,2 millió forintot igényel takarékos gazdálkodás mellett is.

Emellett vannak elképzelések a különböző fejlesztésekre is. Már tavaly is felvetődött az iskola tetőterének beépítése, ám ez a munka pénzhiány miatt egyelőre várat magára. Jövőre szeretnék korszerűsíteni a sportlétesítményeket. A sportpályára világítást terveznek és pályáztak az EU-normáknak megfelelő játszótérépítésre. Továbbra sem mondanak le a kultúrház közösségi házzá alakításáról, s a Fő utcán a közlekedést biztonságosabbá akarják tenni a korábban épített kerékpárút meghosszabbításával és gyalogátkelők kialakításával.

– Ez idő tájt készítjük elő az önkormányzat 2004. évi költségvetését, gyűjtjük a különböző intézményi, lakossági igényeket – jegyezte meg Lengyel Lajos, hozzáfűzve, hogy ha a következő esztendőre vonatkozó elképzeléseket is úgy tudnák megvalósítani, ahogy az ideieket, különösebb okuk nem lenne panaszra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel a csőd

A takarmányárak emelkedése, valamint a különböző támogatások megszűnése csődközeli helyzetbe… Tovább olvasom