Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 2°C

Szil - Alapítvány ragaszkodásból

Egy, a faluból elszármazott üzletember támogatja a tehetséges, de nehéz anyagi helyzetben lévő gyerekeket Szilban.
Jóakarat – Falubeli diákokat támogat a Presztízs-díjas vállalkozó

Kaproncai Ferenc azt szeretné, ha a helyi diákok előtt pénzhiány miatt nem csukódnának be az ajtók.

„Amikor eljöttem szülőfalumból, Szilból, olyan útravalót kaptam, ami egész életemben elkísért és segített nekem. Úgy éreztem, valamit vissza kell adnom mindabból, amit nekem adott a község" – vallott falujához való viszonyáról Kaproncai Ferenc. A Presztízs-díjas vállalkozó, a Digitáltechnika kft. ügyvezetője szili tehetséges, de nehéz sorsú diákokat támogat a 2006-ban létrehozott alapítványával.

Kaproncai Ferenc az alapítvány által támogatott szili gyerekekkel és fiatalokkal.
Kaproncai Ferenc az alapítvány által támogatott szili gyerekekkel és fiatalokkal.


Nyolc éve Kaproncai Ferenc egymillió forintos tőkével alapította meg a Kaproncai Oktatást Támogató Alapítványt. A szervezetet támogatják cégek, magánszemélyek, illetve az utóbbi hat évben összesen 960 ezer forintot kaptak az adó felajánlható egy százalékából. Az alapítása óta tucatnyi szilinak jutott segítség tanulmányaihoz. Az összes kiosztott támogatás a tanév végére eléri a 2,1 millió forintot. A pénz jó részét, 1,4 milliót kollégiumi és étkezési díjra fizette ki az alapítvány, de a diákok kaptak telefon- és internet-előfizetést, beiskolázási segélyt, útiköltség-térítést. Két tanulónak laptopot vásároltak, hogy segítsék tanulmányaikat. Az alapítvány több esetben általános iskolától az egyetemi oktatás végéig kíséri a fiatalok sorsát. Van olyan is, aki már nyolc éve kap rendszeresen támogatást.

– Szörnyű dolog az, amikor egy kamasz előtt azért csukódik be a továbbtanulást, a képzést jelentő ajtó, mert nincs pénze a családjának. Nekem volt ebben részem és azt szeretném, ha a szili gyerekeknek nem kellene ezt megtapasztalniuk – mondta a Kisalföldnek az alapító, Kaproncai Ferenc.

– Az ember jelleme, értékrendje gyerek- és fiatalkorában alakul ki, amire nagy hatással van a környezete, lakóhelye. Úgy érzem, Szilban megkaptuk mindazt, ami kellett a későbbi boldoguláshoz. Ebből szerettem volna visszaadni valamit, amikor az alapítványt létrehoztam. Néhai osztályfőnökünk, mesterünk, Szalai Károly azzal engedett el bennünket nyolcadik osztály után, hogy mindegy, mivel foglalkozunk majd. A lényeg, hogy szeressük, amit csinálunk. Gyakran gondolok rá és jó volna, ha a mai gyerekek is eszerint tudnák alakítani az életüket.

Támogatás 2,1 millió forint alapítványi támogatást kaphatnak az év végére a szili diákok.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Acsalag - Az újabb tizenkettővel már 180

Dr. Nagy Miklós acsalagi származású, Németországban élő amatőr festő eddig száznyolcvan kisalföldi… Tovább olvasom