Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Szigorúbb uniós adózási előírások

A civil szervezetek jogairól és kötelezettségeiről tartottak előadást Csornán a győri Civil Szolgáltató Központ munkatársai. A szakemberek az adó- és pénzügyi, a jogi, valamint pályázati lehetőségeket is bemutatták.
A győri Civil Szolgáltató Központ munkatársai a csornai civil szervezeteket tájékoztatták jogaikról, lehetőségeikről. Az érdeklődésre jellemző, hogy a közel harminc, csornai bejegyzett egyesület és alapítvány közül mindössze hatan képviseltették magukat a rendezvényen. Az összejövetelen hasznos információk hangzottak el az adózási előírásokról, jogi problémákról és az igénybe vehető pályázatokról.

Dr. Kugler Lajos, a szolgáltatóközpont (civil ház) vezetője elmondta: szervezetük azért jött létre, hogy a „civilek" működését segítsék és információkkal lássák el. Mint fogalmazott, a szervezetekre egyre kevesebb pénz jut, de pályázatokkal, különböző támogatásokkal kiegészíthető a költségvetés. Jelenleg 280 szervezettel állnak kapcsolatban a megyében, ezt a számot a jövőben bővíteni szeretnék. Az együttműködést a kéthavonta megjelenő újság, illetve az internetes honlapjuk könnyíti meg.

A központ könyvtárát is igénybe vehetik a regisztrált tagok, ahol minden, a civil élettel foglalkozó kiadvány megtalálható. Dr. Kugler Lajos örömmel számolt be arról, hogy a közelmúltban megalakult a Civil Alapprogram Tanácsa, melynek feladata, hogy a szervezetek érdekeit országos szinten is képviselje.

A pályázatokról szólva a központ vezetője elmondta: a kiírások várhatóan április végén jelennek meg, a szervezetek pedig legelőbb nyár közepén, végén juthatnak támogatáshoz. Ehhez kapcsolódóan megemlítette: a személyi jövedelemadó felajánlható e gy százalékával és annak megduplázásával idén összesen 7 milliárd forinttal lesznek gazdagabbak a lehetőséget kihasználó egyesületek, alapítványok.

Az összejövetelen a csornai önkormányzat társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsnoka, Abdai Imre arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy a város civil szervezeteit nehéz megszólítani. Annak ellenére, hogy a település költségvetéséből az egyesületek több mint fele részesül támogatásban. A tavalyi egymillió forint helyett idén viszont csupán 700 ezer forint áll rendelkezésre az általuk rendezendő eseményekre. Ebből a keretből pályázat útján juthatnak támogatáshoz.

Hanis Tiborné, a szolgáltatóközpont adó- és pénzügyi tanácsadója az adóbevallások részleteiről adott tájékoztatást, és arról beszélt, hogy az uniós csatlakozás után a civil szervezetekre valószínűleg még szigorúbb szabályok vonatkoznak, ám ezekről egyelőre még nincs információ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A termelők az összefogásban bíznak

Az acsalagi gazdálkodók fogadkoznak: bebizonyítják, hogy képesek felvenni a versenyt európai uniós… Tovább olvasom