Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Szigorúak az előírások

Társasházak építésétől – és az ezzel járó ingatlan-értékcsökkenéstől, valamint a növekvő forgalomtól tart az a negyvenkét csornai, akik petíciót juttattak el a polgármesteri hivatalba.
Több mint negyven aláírással petíció érkezett a csornai önkormányzathoz. A levélben „alulírott lakók és tulajdonosok" tiltakozásukat fejezik ki a város családi házas részén a „meglévő állapothoz képest magasabb építménymagasságú és a két lakásnál több albetétet tartalmazó társasházak építése ellen". A polgármesteri hivatal illetékes osztályvezetője viszont azt mondja: felesleges az aggodalom, mivel az aláírók többsége „védett" helyen lakik.

Családi házak közé?

„ A közelmúltban több olyan építéshatósági államigazgatási ügy indult lakókörnyezetünkben, és több olyan befektetői szándékkal találkoztunk, amelyek tárgya a jelenlegi családi házas beépítésben található üres vagy bontandó épülettel rendelkező telkeken társasházas beépítés kialakítása" – szól a negyvenkét aláírással megerősített beadvány. A lakók, akik az Erzsébet királyné útja, Liszt Ferenc utca, Honvéd utca és Kórház utca által határolt tömbben élnek, kifejtik félelmüket a növekvő forgalommal, az érdeksérelemmel, ingatlanjaik értékcsökkenésével kapcsolatban is. Kérik, hogy a képviselő-testület azonnali hatállyal rendeljen el változtatási tilalmat.

A polgármesteri hivatal városfejlesztési és -üzemeltetési osztályának vezetője örvendetesnek tartja, hogy végre hallja a városban élők véleményét. Ugyanakkor nem egészen érti a kezdeményezést, hiszen az aláírók többsége olyan helyen él, ahol a rendezési terv eleve tiltja társasházak építését.

– Örülünk neki, hogy Csornán van vélemény a város arculatának alakításával kapcsolatban – kezdte Stipkovits Tamás. – A rendezési terv készítésekor ugyanis több fórumot tartottunk, hirdettük is a médiában, de eddig érdektelenség mutatkozott. Mondhatom, hogy eddig összesen nem érkezett annyi észrevétel, mint amennyien ezt a levelet aláírták. A mostani beadvánnyal természetesen érdemben foglalkozunk és érdekes megállapításra jutottunk. Az aláírók legtöbbjének lakókörzetében ugyanis a vázolt probléma nem létezik. Összesen két olyan ingatlantulajdonos adta csupán nevét a levélhez, akik környezetében egyáltalán szóba kerülhet társasház építése a fennálló szabályok szerint.

A várost a magas házak teszik

Stipkovits Tamás elmondta: a város képviselő-testülete már foglalkozott hasonló témával. A falusias és a kertvárosias lakóterületeken korlátozták az építhető lakásszámot maximum kettőre. A petíciót aláírók zöme viszont éppen ilyen kertvárosias területen lakik, azaz oda a rendezési terv értelmében nem is lehet többlakásos társasházat építeni.

– A várost többek között magas épületek, társasházak teszik igazán várossá. A kisvárosias lakóterületeken, valamint a központi vegyes területeken a rendezési terv készítői éppen ezért úgy gondolták, hogy engedélyezhető nagyobb épület, nagyobb lakásszám. A képviselő-testület azért ezekben az esetekben is szigorított, hogy a lakókörnyezet és az élet minősége megfelelő legyen. Tapasztaltuk, hogy a csornai társasház-kivitelezők nem szívesen építettek garázst. Ezért olyan előírást építettünk be a szabályozásba, hogy a lakások feléhez kötelező a garázs kialakítása is. Emellett szintén megköveteljük, hogy minden telken legalább annyi parkolót alakítsanak ki, amennyi otthon is készül. Ezekkel és még más intézkedésekkel próbáljuk a társasházépítéseket szigorítani. Ott viszont, ahol a terület lehetővé teszi, a rendezési terv engedélyezi és a feltételeknek is megfelelnek, lehet így építkezni.

Az osztályvezető hozzátette: a konkrét panasszal kapcsolatban az az érdekes, hogy az érintett környéken élők nem szólaltak meg. A levélírók megemlítették a Richards-telepet is mint társasházas „veszélyforrást". Stipkovits Tamás ezzel kapcsolatban kijelentette: nem tud róla, hogy az érintett területen bárki is társasházat szeretne építeni. A petícióra alapos vizsgálat és egyeztetés után konkrét választ ad a városfejlesztési osztály.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százhárman távozni kényszerülnek

A Kapuvári Ruhaipari Rt. több mint száz dolgozója kézhez kapta a várható elbocsátásról szóló értesítést. Ebben tájékoztatják őket, hogy ez év február elsejével a Triumph cég visszalépett a bérmunkaszerződéstől, így a felmondások április elejétől várhatók. Az elbocsátandók közt Bujtás Vince elnök elmondása szerint az improduktív dolgozók mintegy fele is ott van. Tovább olvasom