Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Szigorú ellenőrzések Csornán

Közterület-felügyelők, rendőrök és polgárőrök közösen lépnek fel az illegális szemetelők ellen, eddig eredményesen.

Egy esztendeje dolgozik Csornán a „környezetvédelmi kommandó". Közterület-felügyelők, rendőrök és polgárőrök közösen lépnek fel az illegális szemetelők ellen, eddig eredményesen.

Egy évvel ezelőtt alakult meg Csornán az úgynevezett környezetvédelmi kommandó. A munkacsoport célul tűzte ki az illegális szemétlerakó helyek felszámolását, a szemetelések visszaszorítását. A munkában a polgármesteri hivatal, a Csornai Rendőrkapitányság és a helyi Rábaköz Polgárőr Egyesület vesz részt.

A napokban a polgármesteri hivatalban értékelték az elmúlt tizenkét hónap eredményeit. Berzlánovichné Nagy Eszter, a vagyonkezelési osztály vezetője elöljáróban elmondta: sikeresen vették fel a harcot az illegális hulladéklerakók ellen. A közterület-felügyelők, illetve a rendőrség munkatársai számos esetben értek tetten szemetelőket, ellenük szabálysértési eljárást indítottak. Az önkormányzat pályázati támogatással jelenleg is közmunkásokat foglalkoztat, akiknek feladatuk a közterületek tisztán tartása. Pár hónappal ezelőtt megkezdték a nagytakarítást is, aminek eredményeként 300 köbméter hulladékot szállíttattak el. „Még mindig van azonban mit tennünk, hiszen a megtisztított területek továbbra is veszélyeztetettek és a magántulajdonban lévő ingatlanokon is folyamatos a szemétlerakás" – jegyezte meg az osztályvezető.

A megbeszélés résztvevői abban egyeztek meg, hogy a továbbiakban is szigorúan ellenőrzik a veszélyeztetett területeket. A munkához szeméttérképet is készítenek, ami alapján szervezhetik a járőrszolgálatot és a megfigyeléseket. Mint kiderült, nem csak az önkormányzati területek a célpontjai a hulladéklerakóknak. A város több magánterületén is rengeteg szemét gyűlt már össze, amelyekre a polgármesteri hivatal szintén odafigyel. A közterület-felügyelők ilyen esetekben is eljárhatnak, szabálysértési feljelentést tesznek, az elkövető pedig százezer forintig terjedő pénzbüntetéssel sújtható. Konkoly Béla közterület-felügyelő úgy tájékoztatott, hogy az elmúlt évben tizenhárom esetben jártak el, háromszor pedig tetten is érték a szemetelőket.

Németh Andrea, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi főmunkatársa szerint sok gondot okoz az építési törmelék illegális elhelyezése. Annak ellenére, hogy a csornaiaknak lehetősége van a Gyöngyösimajorban a háztartási hulladékon túl két köbméternyi törmelék ingyenes elhelyezésére is. Megoldás lehet a településen a rendszeres lomtalanítás is, amit a Rekultív kft. végez. A cég tájékoztatása szerint azonban idén erre legelőbb szeptemberben kerülhet sor.

Csornán helyi rendelet írja elő minden lakóháznak és üzletnek a hulladéktároló használatát. A jövőben a polgármesteri hivatal munkatársai a szemetesedények meglétét is ellenőrzik, sőt, az üzlettulajdonosoktól a szintén kötelező csikktartókat is számon kérik.
A közterület-felügyelők, a rendőrök és a polgárőrök ezután is fokozottan ellenőriznek. Az illegális szemetelők bármikor, munkaidőn túl és hétvégén is számíthatnak megjelenésükre.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeméttornyok a város határában

Kapuvár határában lassan állandósulnak az illegálisan lerakott szeméthegyek. A Szabadság utca vége és az úgynevezett „ÉDÁSZ- kapcsolóház” környéke az egyik „legnépszerűbb " lerakóhely. A városháza a következő években kiépítendő hulladékudvaroktól reméli a megoldást. Tovább olvasom