Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Szigethy Attilára emlékeztek

Szigethy Attila halának 46. évfordulóján szülővárosában, Kapuváron bensőséges ünnepség keretében emlékeztek meg az ’56-os forradalom mártírjáról.
A sírnál: A temetőben a Dunántúli Nemzeti Tanács egykori elnökéért hajtottak fejet tisztelői.
Szigethy Attila kapuvári nyughelyén és szülőháza előtt ismerősei és barátai rótták le kegyeletüket. A Szigethy Attila Társaság nevében Tihanyi László emlékező beszédében röviden ismertette Szigethy Attila életútját, majd történészek, szemtanúk és harcostársak visszaemlékezésein keresztül idézte fel a mártír ’56-os forradalomban betöltött szerepét.
Szigethy Attila 1939-ben lépett be a Parasztpártba, szoros kapcsolatot épített ki a népi írókkal.

1944 novemberében a nyilasok letartóztatták és csak a kapuváriak határozott fellépésére engedték szabadon. Éveken keresztül országgyűlési képviselő volt. 1956-ban, a forradalom első napjaiban Győrbe érkezett, s később a népakarat révén a Dunántúli Nemzeti Tanács elnöke lett. A forradalom leverése után Szigethy Attila a felajánlott miniszteri posztot elutasítva kijelentette: „Nem adhatom nevemet a Kádár-kormány legalizálásához." Elveiért halálra szánta a rezsim.

Az emlékezők között ott volt Soós Papp Géza, aki kisgyermekkorától ismerte Szigethy Attilát. Elmondása szerint Szigethy Attila mindig az emberekért, főleg a kisemberekért dolgozott, s az volt a bűne, hogy szembe mert szállni a párttal, a rendszerrel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felvásárlási ár csak papíron emelkedik

Nem sokat változott a helyzet az elmúlt hetekben a sertéságazatban. A gazdák továbbra is… Tovább olvasom