Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Szezonmérleg, derűlátással

Idén öt százalékkal termett több uborka a Rábaközben, mint tavaly. A termésből külföldre is szállítottak.

A piacot nem zavarta meg külföldi import, de például a labdarúgó-világbajnokság igen.

Minimális mennyiséggel ugyan, de több uborka termett idén a Rábaközben, mint tavaly. Az eredmény a termelők odafigyelésének és a júliusi jó időjárásnak köszönhető a szakemberek szerint. Ebben a hónapban ugyanis tizenöt százalékkal értek el magasabb termést az egy évvel ezelőttihez képest. A piacot nem zavarta meg külföldi import, de a labdarúgó-világbajnokság például igen.

Alaptalan félelmek

– Júliusban az időjárás kedvezett a termelésnek, ezért is tudtunk a tavalyihoz képest 15 százalékkal nagyobb termést elérni – mondta bevezetőül Szalánczy Zsolt, a Rábaközi Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) elnöke. – Sajnos, az
augusztus már nem volt ilyen kedvező, az „előnyt elvesztettük". Hidegek voltak az éjszakák, a növény nem tudta a szükséges tápanyagot felvenni.
Szerencsére a termelők megfogadták többek között a Kisalföld segítségével, a lapon keresztül is adott tanácsokat. Odafigyeltek az ültetvényekre, működtek a csepegtetőberendezések, megfelelő volt a tápanyag-utánpótlás és a növényvédelem is.

A TÉSZ így összesen ötszázalékos termésnövekedést ért el az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A piac is a vártak szerint alakult, a külföldi behozataltól való félelmek pedig alaptalanok voltak.

A piacot magyar termék uralta

– A hazai piacot jórészt magyar uborkával láttuk el, a Rábaköz is kielégítette a környék feldolgozóinak igényét és a friss piacot is. Július közepén ugyan a 9–12-es és 12–14-es méretekkel telítődött a piac, de ha nehézségekkel is, sikerült értékesítenünk a termést – tette hozzá Szalánczy Zsolt. Az akkori enyhébb érdeklődést az uborka iránt a TÉSZ-elnök a németországi foci-vb-vel magyarázza. – Az országba kevesebb turista jött abban az időszakban, ezért természetesen uborka is kevesebb fogyott. Tapasztalatunk szerint csak július végén indult be az igazi szezon. Az országba csak kismértékben érkezett külföldi uborka, a kivitel volt a jellemző, például a szlovén, horvát és német piacra is szállítottunk magyar uborkát.

Kiváló minőség

Szalánczy Zsolt szerint a minőséggel sem volt probléma. A vevőktől alig érkezett reklamáció, azaz kiváló uborka került az üvegekbe. Idén a Rábaközi TÉSZ 722 ezer 314 kilogramm uborkát vásárolt fel. A Nyírségből hasonló eredményekről tudnak az itteni szakemberek, tehát a két régió sem „zavarta" egymás érdekeit. Szalánczy Zsolt elmondta: augusztus 30-tól új árak vannak érvényben, a 2–5-ös 200 forint, a 3–6-os 145, a 4–7-es 100, az 5–8-as 90, a 6–9-es 80 forint kilónként.  A 9–12-es és 12–14-es méret ára nem változott, igaz, ezeket már a piac sem igényli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elapadóban az artézi kút vize

Közel négy éve, 2002 októberében, amikor az országban a települések túlnyomó többségén helyhatósági választást tartottak, Dörben a megszokott módon telt a vasárnap. Ebben a rábaközi faluban ugyanis nem akadt öt olyan ember, aki vállalta volna a képviselő-jelöltséget. Mindössze egy polgármesterjelölt volt, ám a körülmények fura alakulása miatt ő is visszavonult. Tovább olvasom