Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Szeretnék megállítani az átutazókat

Az elkövetkező években bőven lesz tennivalója Szilsárkány új polgármesterének. Zöld Péter vállalja a kihívást és igényes szeretne lenni.
Kiss Ferenc szülőházánál érdemes elidőznie az utazónak.
A szilsárkányiak hat jelölt közül Zöld Péter agrármérnököt választották polgármesterüknek. Az új önkormányzati vezető nyolc év elteltével töltheti be ismét e felelősségteljes posztot, hisz a rendszerváltást követő első ciklusban is ő állt a hét és fél száz lakost számláló falu élén.
– Amikor a rendszerváltás utáni első ciklus végén nem választottak meg újra és a termelőszövetkezet is kezdett gyengülni, munkahelyet váltottam, és innen hetven kilométerre ingáztam dolgozni. Azt csinálhattam, amit szerettem és kedvem volt hozzá, de hat év alatt elfáradtam. A döntést pedig, hogy indulok a választáson polgármesterjelöltként, nem magamtól hoztam meg, hanem igen sokan kértek rá – mondta el Zöld Péter, aki szerint az elmúlt nyolc évben a törvényi előírások szigorodtak, s úgy véli, a polgármestereken nagy teher lesz az elkövetkező években és sok mindent számon fognak kérni rajtuk.

Rengeteg még a tennivaló

Szilsárkány is azon települések közé tartozik, ahol eddig elmaradt a csatornázás. Másokkal szemben mégis előnyben van a község, hisz mint a polgármester utalt rá, a szanyi szennyvíztisztító és a települések közötti gerincvezeték tíz százaléka Szilsárkány tulajdona, ezért csak a falun belüli hálózatot kell kiépíteni egyrészt a környezet védelme, másrészt a lakosság igénye miatt.
– Céljaink között szerepel ez a beruházás, viszont a költségvetés számai ismeretében ígérni nem merek – jegyezte meg a falu vezetője.
Aki Szilsárkányban betéved valamelyik mellékutcába, tapasztalhatja, hogy az utak állaga bizony hagy kívánnivalót maga után. Miként az elöljáró fogalmazott, „a gödrök között még maradt az útból is". Ezt az állapotot szeretnék megszüntetni és járdákat építeni.
– Meg kell találnunk azokat a lehetőségeket is, melyek segítségével képesek leszünk megállítani a 86-os főúton utazókat – mondta a polgármester.

– Ilyen lehetőség az a látnivaló, amit Kiss Ferencnek, falunk szülöttének, az alföldi fásítás atyjának a szülőháza és a mellette az arborétumszerű park biztosít, melynek gondozásához segítséget kaptunk és számítunk a további segítségre a Kisalföldi Erdőgazdaságtól. A napokban pedig jelezte a Kulturális Örökség Minisztériuma, hogy a ház állagának megőrzésére támogatást kapunk. A legsürgősebb munkákra mintegy háromszázezer forintot kell fordítani. De van más is. A falu határában végeztek egy kutató fúrást harminc évvel ezelőtt, s a szakvélemény alapján ebben a kútban a hévízi termálvízzel közel azonos minőségű és összetételű, 55 fokos víz található. Ez óriási lehetőség számunkra, de ahhoz, hogy ebből megvalósuljon valami, befektetőt kell találni. Ám ez szintén az a kategória, amit nem szabad megígérni.

Az iskola és az óvoda a legfontosabb

Zöld Péter a következő négy esztendő feladatait összegezve azt mondta, hogy az iskola és az óvoda fenntartását tartja a legfontosabbnak, de elengedhetetlen a csatornázás, miközben az utak felújítása és a gyalogjárdák építése sem tűr sok halasztást. S ha mindemellett a 86-os főúton autózók is megállnak egy kis időre és körülnéznek a faluban, akkor – bár elégedett nem lehet, de – talán rövid pihenőt tarthat a polgármester.
– Egy francia filozófus a következőt mondta: „Légy igényes, s ha ez nem megy, légy elégedett." Én igényes szeretnék lenni – jelentette ki végezetül Zöld Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerés az önzetlenségért

Késett, de idén sem maradt el a Magyar Vöröskereszt Csorna Területi Szervezetének hagyományos… Tovább olvasom