Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Szeretetterápia

Egyetlen terápia van, amit valamennyi gyerek esetében lehet és kell alkalmazni, ez a szeretetterápia – vallja egy kapuvári gyógypedagógus.
A kapuvári Széchenyi István Általános Iskolában két éve működik a korai fejlesztőcsoport. Ezenkívül a képzésre kötelezett gyerekek ellátását is az intézményben végzik egyéni vagy csoportos foglalkozás keretében.
Degovics Zsuzsanna gyógypedagógus elmondta, hogy a korai fejlesztésnek három kiemelt feladata van: első a mozgásbeli képességek javítása, második a szociális képességek, társas kapcsolatok kialakítása, a harmadik a szülők segítése. Ezek ellátásával – a gyerekek kórképének megfelelően – felépítenek egy fejlesztési tervet.

– Mozgáskorlátozottság esetén az egyik legfontosabb teendő a mozgató szervrendszer működőképességének optimális szintre emelése – magyarázta a gyógypedagógus. – A mozgás nem pusztán helyváltoztatás, a mozgásban fejlődnek az értelmi képességek, de kommunikációs csatorna is egyben, sőt, a személyiség fejlődésében is nagy szerepet tölt be.

A szociális képességek fejlesztése során a gyermek társas kapcsolatba kerül a nevelővel és kinyilváníthatja akaratát. Ezáltal megtanulja, hogy melyek azok a viselkedésformák, amelyek elfogadhatók. A korai fejlesztés egyik legfontosabb feladata a személyi függetlenség kialakítása.

Az egyéni személyiségfejlesztés kapcsán kiemelte: nem „terápiaelkötelezett", igyekszik minden olyan elemet beépíteni a munkájába, melyet hasznosnak tart a gyerekek személyiségének fejlesztésében.

– Egyetlenegy terápia van, melyet valamennyi gyermek esetében lehet és kell is alkalmazni: ez a szeretetterápia – mondta végezetül Degovics Zsuzsanna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubilál a Gartai Népfőiskola

Tartalmas időszakot tudhat maga mögött a Gartai Népfőiskola. Amellett, hogy folyamatosan gyarapodott… Tovább olvasom